TNS NIPO

Foto

Publicaties TNS NIPO onderzoek

18 mei 2005

Vertrouwen in Balkenende II op historisch dieptepunt

Het vertrouwen van Nederlanders in het kabinet Balkenende II is gedaald tot een historisch dieptepunt, zo blijkt uit onderzoek dat TNS NIPO in samenwerking met PM heeft verricht naar het vertrouwen in het kabinet en de bekendheid van de afzonderlijke bewindslieden. Slechts negentien procent van de ondervraagden geeft aan veel vertrouwen te hebben in het huidige CDA-VVD-D66-kabinet.

In de aanloop naar het debat over de gekozen burgemeester in maart van dit jaar was het vertrouwen met zestien procent lager dan ooit. Opmerkelijk is dat ook de helft van de VVD-aanhang in het onderzoek aangeeft weinig vertrouwen te hebben in het kabinet. "De basis onder het kabinet is erg wankel", stelt onderzoeker Remco Frerichs van TNS NIPO. "Sinds het debacle rond de gekozen burgemeester neemt het vertrouwen al niet meer toe." Frerichs denkt dat het kabinet Balkenende II een lastige boodschap heeft. "Het zal nog een heidens karwei worden om het verloren vertrouwen terug te winnen." De onderzoeker verwacht niet dat Balkenende II erin zal slagen het niveau te evenaren van het laatste kabinet Kok dat het vertrouwen genoot van gemiddeld bijna veertig procent. Mocht het kabinet een eventueel negatieve uitslag van het raadgevende referendum over de Europese grondwet naast zich neerleggen, dan zou dit volgens Frerichs funest kunnen zijn voor het vertrouwen. "Misschien zetten ze daarmee hun eigen loopbaan op het spel."

Niet alleen bij de oppositiepartijen kan het huidige VVD-CDA-D66-kabinet op kritiek rekenen. "De CDA'ers geloven er nog heilig in, maar de D66'ers hebben de moed al lang opgegeven en zelfs de helft van de VVD-aanhang heeft inmiddels geen vertrouwen meer", meldt Frerichs.

De bekendheid van VVD-bewindsvrouw Rita Verdonk zou de VVD bij de aanstaande verkiezingen uit het slop kunnen halen. Uit onderzoek onder 1071 ondervraagden blijkt dat de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie gigantisch aan bekendheid heeft gewonnen. Bij de start van Balkenende II kende slechts vijftien procent van de ondervraagden haar van naam en gezicht. Met een bekendheid van 84 procent hoeft zij alleen nog Jan Peter Balkenende en Gerrit Zalm voor zich te dulden. Met een naamsbekendheid van nog geen 26 procent blijft Sybilla Dekker van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) de onbekendste minister van het land.

B9995 | Methode: TNS NIPObase (CASI) | Het veldwerk vond plaats van 3 tot en met 8 mei 2005. In totaal werden 1.071 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd.

Dit onderzoek is een gezamenlijk project van TNS NIPO en het politieke vakblad PM. Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO/ PM vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Remco Frerichs (tel: 020 522 54 79).