Provincie Groningen

Eerste resultaten onderzoek persleiding Groningen-Delfzijl bekend 18 mei 2005

Het adviesbureau Grontmij heeft het onderzoek naar de bodem- en waterbodemkwaliteit bij de voormalige rioolpersleiding ter hoogte van het tracé Ruischerbrug / Ruischerwaard afgerond. Langs het tracé is het waterbodemslib, de grond, het grondwater en het oppervlaktewater onderzocht. In het slib bij Ruischerbrug is verontreiniging aangetroffen die te maken heeft met de rioolpersleiding.

Kwaliteit waterbodem
Het waterbodemtracé is over een lengte van 1900 meter onderzocht. Het waterbodemslib is ter hoogte van de Gerststraat (over een lengte van circa 30 meter), in de omgeving van Roggeplein en de Borgweg (over een lengte van circa 150 meter), en oostelijk van De Rollen (over een lengte van circa 30 meter) matig tot ernstig verontreinigd met kwik (klasse 3 / 4). Op deze plaatsen zijn in het verleden werkzaamheden aan de persleiding uitgevoerd.
Het waterbodemslib is op de overige onderzochte plaatsen (circa 1700 meter) licht verontreinigd met PAK (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen). Op dit tracé is in enkele gevallen tevens licht verhoogd kwik aangetroffen (klasse 1 / 2). Slib met vergelijkbare kwaliteit wordt ook elders in de provincie vaak aangetroffen. Op de bijgevoegde kaart is de plaats van de verontreinigingen aangegeven. De resultaten bevestigen het beeld dat naar voren kwam uit het onderzoek van de Dorpsraad Ruischerbrug e.o. Uit de risico-evaluatie van de GGD blijkt dat er geen verhoogd gezondheidsrisico is.

Kwaliteit grond
De kwaliteit van de grond is onderzocht in een aantal tuinen ter plaatse van de Gerststraat 15-21, ter plaatse van Roggeplein/Maisstraat, Borgweg/Borgbrug en de schooltuin van OBS 'De Driebond'. In totaal zijn 30 boringen in de tuinen geplaatst. In de bovengrond van één tuin nabij de Borgbrug is een licht verhoogde concentratie PAK aangetroffen. PAK dat waarschijnlijk bestaat uit houtskooldeeltjes in de boring. Op de overige onderzochte plaatsen is geen verontreiniging aangetroffen. De GGD constateert dat de bodemkwaliteit geen verhoogd gezondheidsrisico oplevert

Kwaliteit grondwater
De resultaten geven aan dat het grondwater licht verontreinigd is met arseen. De verwachting is dat deze verhoogde concentraties te relateren zijn aan natuurlijk verhoogde concentraties doch het onderzoek langs het gehele tracé zal daar uitsluitsel over moeten geven. De grondwaterkwaliteit levert volgens de GGD geen verhoogd gezondheidsrisico op.

Kwaliteit oppervlaktewater
Het oppervlaktewater is niet verontreinigd met arseen en kwik. Echter gezien de kans op bacteriologische infecties is het water volgens de GGD niet geschikt om in te zwemmen. De verwachting is dat de bacteriologische samenstelling niet gerelateerd kan worden aan de aanwezigheid van de rioolpersleiding doch het onderzoeksrapport langs het gehele tracé moet hierover uitsluitsel geven.

Maatregelen
Het tracé van de rioolpersleiding bij Ruischerbrug/Ruischerwaard is als eerste onderzocht. Uit de resultaten van dit onderzoek en de risico-evaluatie van de GGD blijkt dat het niet noodzakelijk is om direct maatregelen te nemen.

Het historisch, milieuhygiënisch, materiaaltechnisch onderzoek en de video-inspectie van de voormalige rioolpersleiding zijn in volle gang. Daarnaast vindt nog een onderzoek plaats naar de kwaliteit van de bodem aan de Eemskanaalzijde. Op 30 juni 2005 is het definitieve onderzoeksrapport van het gehele tracé klaar. Over de te nemen maatregelen, waar en op welke termijn wordt besloten naar aanleiding van het definitieve onderzoeksrapport dat op 30 juni gereed is.

Inloopzitting
Om vragen en opmerkingen van bewoners te bespreken wordt er een inloopmiddag/-avond gehouden op dinsdag 24 mei 2005 van 14.00 tot 20.00 uur in het Dorpshuis aan de Woldweg 41 te Groningen. Vertegenwoordigers van de GGD, gemeente, provincie en waterschap zijn aanwezig.