Gemeente Arnhem

Arnhems college van b&w; zet in op waterstof
Het Arnhems college van b&w heeft vandaag besloten de komende vijf jaar ca. 450.000,-- te bestemmen voor het stimuleren van innovaties en werkgelegenheid in de waterstof en brandstofceltechnologie.

In de kadernota Economisch Beleid 2003 2006 Arnhem Attractieve stad werd de bedrijfssector Milieu en Energie al bestempeld als speerpunt voor versterking van de Arnhemse economische structuur. De Arnhemse gemeenteraad deed daar vervolgens nog een schepje bovenop: via een eind 2003 ingediende motie droeg zij het college op Arnhem meer te profileren als energie en waterstofstad.

Waterstof en brandstofceltechnologie worden door steeds meer partijen gezien als dé bouwstenen voor een flexibele en schone energievoorziening van de toekomst. Een belangrijke reden daarvoor is dat waterstof uit meer dan één andere grondstof of bron gemaakt kan worden: uit wind, uit biomassa,
maar ook uit aardgas, kolen of olie. Energie uit waterstof is dus veel minder snel op dan energie die afhankelijk is van één grondstof, zoals benzine die alleen uit olie gewonnen kan worden. Belangrijk is ook dat het gebruik van waterstof en brandstofceltechnologie in bijvoorbeeld cv installaties of autos 30 tot 50% minder CO2uitstoot veroorzaakt dan de conventionele technieken. Wanneer de waterstof uit duurzame bronnen komt, loopt dit op tot 100%. Het enige dat bij gebruik van waterstof vrijkomt naast
energie is dan puur water. Hinderpaal in de ontwikkeling is dat de technologie nog zo jong is, dat niet alle toepassingen al uitgevonden zijn, laat staan dat ze op grote schaal beschikbaar zijn tegen een voor iedereen te betalen prijs. Duidelijk is echter wel dat er een nieuwe markt in het verschiet ligt.

Arnhems Waterstof Netwerk
Vanwege de potentie van de nieuwe waterstofmarkt én omdat er in het Arnhemse al gerenommeerde ondernemingen en kennisinstellingen op dit terrein actief zijn, heeft de gemeente Arnhem zich in 2004 gericht op twee aandachtspunten: bundeling van kennis en initiatieven in een Arnhems Waterstof Netwerk en ontwikkeling van een gezamenlijk activiteiten annex stimuleringsprogramma. Inmiddels zitten sinds ongeveer een jaar belangrijke Arnhemse spelers als vaste deelnemer van dit netwerk aan
tafel bij de gemeente, met vanuit de industrie o.a. Hexion BV (reformers om waterstof te maken) en NedStack Fuel Cell Technology BV (brandstofcellen). Vanuit de kennisinstellingen zitten o.a. KEMA power generation and renewables, Nuon Techno, het kenniscentrum Economie, Techniek en Informatica van de Hogeschool Arnhem Nijmegen en de Brandweer Gelderland Midden aan. Namens potentiële toekomstige klanten zijn op dit moment de eigenarenvereniging Stoere Houtman uit de wijk Presikhaaf en de afdelingen Economische Zaken en Milieu van de gemeente betrokken. Een stimuleringsprogramma met 16 voorbeeld projecten is nu in hoofdlijnen gereed.

Toegankelijk en zichtbaar
Ongeveer 60 tot 70 procent van het ontwikkelde stimuleringsprogramma is gericht op demonstratieprojecten die publiek toegankelijk en zichtbaar moeten worden in Arnhem. Motto daarbij is: in theorie werkt het allemaal, nu is het tijd voor de praktijk. Zo wil de gemeente bevorderen dat in 2006 in Arnhem een waterstoftankstation geopend kan worden. Ook het demonstreren van de toepassing van waterstof en brandstofcellen voor verwarming en electriciteit in grote kantoren of (openbare) gebouwen behoort tot de Arnhemse voornemens. Dit levert concrete feedback van gewone gebruikers op die waardevol is voor de verdere perfectionering van toepassingen. De overige delen van het programma zijn gericht op vergroting van het draagvlak (werven nieuwe bedrijven en potentiële klanten voor bestaande toepassingen) en op het noodzakelijke denkwerk, zoals verkenning van de mogelijkheden om milieuvriendelijk waterstof te winnen uit windenergie of biomassa.

Arnhems EZ wethouder Inez Pijnenburg: Met haar betrokkenheid in het Arnhemse Waterstof Netwerk en de toewijzing van 450.000 wil de gemeente een belangrijke bijdrage leveren aan de uitvoering van een ambitieus programma. Dat is niet alleen goed voor de energievoorziening van de toekomst, maar ook voor onze ambities om meer bedrijvigheid op dit terrein te krijgen en te zorgen voor grotere bekendheid van Arnhem als energie en waterstofstad.

mei 2005