Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Trimbos-instituut
Da Costakade 45
Postbus 725
3500 AS Utrecht
tel. 030-297 11 00
fax. 030-297 11 11

Vakantie op maat voor GGZ-cliënten

Utrecht, 17 mei 2005. Niet voor iedereen is op vakantie gaan een vanzelfsprekende gebeurtenis. Soms hebben mensen speciale begeleiding nodig. Voor cliënten binnen de geestelijke gezondheidszorg waren er die er tot nu toe nauwelijks. Een van de weinige organisaties die zich in Nederland hiermee bezig houdt is Radar Reizen. Het Trimbos-instituut onderzocht in opdracht van de Stichting Radar het belang van vakantie voor GGZ-cliënten.

In 2004 waren er 249 GGZ-cliënten die met Radar Reizen op vakantie gingen, terwijl 138 mensen meegingen met de speciale dagtochten van Radar. Deze dagtochten en vakanties worden begeleid door vrijwilligers en psychiatrische verpleegkundigen. Zij bieden ondersteuning op maat. Het Trimbos-instituut onderzocht in opdracht van de Stichting Radar het belang van deze speciale vakantiereizen voor GGZ-cliënten. Is daarvoor een speciale reisorganisatie nodig? Wat maakt vakantie voor deze mensen belangrijk? Draagt vakantie bij aan rehabilitatiedoelen als het bevorderen van maatschappelijke participatie? En hoe kan zo'n vakantie het beste vorm krijgen?

De antwoorden op deze vragen zijn te vinden in de publicatie Op vakantie, die tegelijk met een documentaire over dit onderwerp, Vakantie op maat, op 25 mei in Bunnik worden gepresenteerd door de Stichting Radar.

Uit het onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat vakantie naast de dingen die iedereen beleeft, zoals lekker uitrusten en in een andere omgeving zijn, GGZ-cliënten nog een aantal specifieke mogelijkheden biedt. Zoals het leggen van nieuwe contacten of bestaande contacten verbeteren. Op vakantie kunnen is voor de reisgenoten vaak weer op vakantie kunnen: men ziet vakantie als een graadmeter voor voortschrijdend herstel en als het weer oppakken van een gewoon leven. Vakantie maakt het mogelijk om te experimenteren met nieuwe rollen en gedrag, en om gebruik te maken van talenten die het intellect en de verbeelding stimuleren. Vakantie betekent voor GGZ-cliënten ook dat de sleur van de dagelijkse routine even kan worden doorbroken, maar maakt het ook mogelijk het dagelijkse leven, dat vaak sterk gekleurd wordt door psychiatrische behandeling en discipline, beter vol te houden.

Op vakantie. Het belang van vakantie voor cliënten van de geestelijke gezondheidszorg. J. Pols, H. Kroon. Uitgave Trimbos-instituut 2005. Vakantie op maat voor cliënten binnen de GGZ. Film gemaakt door mediastudenten van de HKU (Hoge School van de Kunsten Utrecht), locatie Hilversum. Boekje en film (op DVD) zijn te bestellen bij het Trimbos-instituut, via www.trimbos.nl/producten, of tel. (030) 297 11 80. Boekje zonder DVD, prijs ?10,-, bestelnummer AF0587; boekje mét DVD, prijs ?12,50, bestelnummer AF0595. Losse DVD's zijn alleen verkrijgbaar bij Radar Reizen, tel. (0575) 53 8 630.


---

Voor meer informatie en recensie-exemplaren bel Henk Maurits (030-2971138) of Harald Wychgel (030-2971116), voorlichters van het Trimbos-instituut.

Voor de e-mail disclaimer van het Trimbos-instituut verwijzen wij u naar : http://www.trimbos.nl/emaildisclaimer/

For the e-mail disclaimer of the Trimbos-institute we refer you to : http://www.trimbos.nl/emaildisclaimer/