Gemeente Geertruidenberg


Fietssterren eten frietjes op het gemeentehuis

Foto Bavo project.JPG

Alle groep 8 leerlingen van de basisscholen in de gemeente hebben een verkeersveiligheidproject gevolgd. De 12 beste van de bijbehorende fietsproef werden uitgenodigd op het gemeentehuis.

Alle groep 8 leerlingen van de basisscholen in de gemeente hebben een verkeersveiligheidproject gevolgd. Dit project is onderdeel van het BAVO project. In dit project krijgen groep 8 leerlingen voorlichting over zaken zoals drugs, sex en verkeersveiligheid, onderwerpen waar ze op de middelbare school mee te maken kunnen gaan krijgen.

Het laatste onderdeel van het project was een fietsproef. Leerlingen moesten over een wip fietsen, een ketting oppakken en weer neerleggen tijdens het fietsen, rond blokjes fietsen en nog meer moeilijke kunsten uitvoeren. Van alle groep 8 leerlingen werden de 12 beste uitgenodigd op het gemeentehuis om met de betrokken wethouder, Pieter Voragen, te komen praten over verkeersveiligheid, een prijs in ontvangst te nemen en niet te vergeten frietjes te komen eten.

Eerst werd er met de twaalf enthousiaste kinderen gesproken over de verkeersveiligheid op weg naar hun toekomstige middelbare school. De wethouder wilde weten wat ze wel en niet veilig vonden. De kinderen noemde bijvoorbeeld de Oosterhoutse weg als een veiligere geworden weg door de ribbels, maar helemaal tevreden waren ze nog niet omdat er valpartijen ontstaan als je de ribbels raakt. Ze moesten echter wel toegeven dat ze daar dan met meerdere naast elkaar fietsen. Hier wees de wethouder ze ook op hun eigen verantwoordelijkheid: de gemeente kan van alles voor de veiligheid regelen maar in de eerste plaats blijf je zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Ook had Pieter Voragen nog een waardevolle tip: Fiets niet naast elkaar maar altijd 2 meter achter je voorganger, dan fiets je altijd uit de wind! De kinderen gaven aan dat hun ouders ook nog wel eens fouten maken in het verkeer: door rood fietsen en niet stoppen voor een zebrapad. Sommige leerlingen spreken hun ouders daar wel op aan, maar de ouders mochten sowieso van de groep 8 leerlingen nog wel een keer op verkeersexamen.

Toen werd het tijd voor het officiële gedeelte en kregen de twaalf toppers hun prijs, een fiets reparatiesetje, uitgereikt. Acht van hen kregen ook nog een envelop met de uitnodiging deel te nemen aan de landelijke trapfinale, de andere vier waren helaas ouder dan twaalf dus vielen buiten de leeftijdsgrens.

Tot slot kwamen de kroketten, frikadellen en de friet op tafel. Toen vonden de leerlingen het de hoogste tijd worden om de onderlinge verkeringen te bespreken