Dienstenbond CNV

Onderhandelingen CAO Sport weer van start
18-05-2005

De huidige CAO Sport loopt van 1 juli 2003 tot 1 juli 2005. Op korte termijn moet er dus worden onderhandeld over een nieuwe. In de huidige CAO is een groot aantal afspraken gemaakt om op termijn tot modernisering en professionalisering van arbeidsvoorwaarden in de sportsector te komen. Er is afgesproken om in een maandelijks overleg als partijen gezamenlijk te werken aan CAO afspraken over onder meer sociaal beleid, beloningsbeleid en loopbaanbeleid. De afspraken die daarover zijn gemaakt in de afgelopen twee jaar moeten in de komende CAO worden geformaliseerd. De concrete afspraken als gevolg van de huidige CAO zullen u dan ook in het kader van de nieuwe CAO ter goedkeuring worden voorgelegd.

De bezuinigingen in de sport hebben naar onze smaak een flinke rem gezet op de professionalisering van arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen in de sector. Met name de kleinere sportbonden zijn zeer voorzichtig in het aangaan van verplichtingen. Het invoegen van de tussentijds gemaakte afspraken zal een groot deel van de agenda van het CAO overleg bepalen, evenals de vraag of dat pakket aan afspraken leidt tot de door partijen gewenste professionalisering.

Reparatie
Daarnaast is er een groot aantal kabinetsmaatregelen doorgevoerd, die om uitwerking en reparatie in de CAO vragen. Het gaat dan om afspraken over loon bij ziekte, wijzigingen in de WAO (IVA/WGA), pensioen, sociale zekerheid, levensloop, het nieuwe ziektekostenstelsel, etc. Ook het maken van deze afspraken zal een groot deel van de agenda bepalen. Omdat over de consequenties van kabinetsmaatregelen nog veel onduidelijk is, streven de bonden naar een nieuwe CAO met een korte looptijd, van 1 juli 2005 tot en met 31 december 2005. Dat geeft de gelegenheid om per 1 januari 2006 met kwalitatief goede regelingen te komen.

Voorstellen
Gezien de korte looptijd en de grote hoeveelheid zaken waarover afspraken moeten worden gemaakt, is er sprake van een soort 'tussen CAO'. De bonden stellen voor om naast het hiervoor vermelde- een afspraak te maken over de structurele loonruimte voor 2005. Die loonruimte dient in onze optiek tot uitbetaling te komen als eenmalige uitkering in 2005 (wij stellen 1,25 procent voor per 1 juli 2005). In 2006 kan dan worden bezien hoe die loonruimte kan worden ingezet: voor de reparatie van kabinetsmaatregelen, of in de vorm van een verhoging van de salarisschalen.
Verder stellen de bonden nog voor om artikel 5 lid 6 van de CAO te schrappen. Dat artikel bepaald dat het opzegverbod bij ziekte niet geldt voor werknemers met een contract voor bepaalde tijd.

Aanvullingen?
Als u opmerkingen of aanvullingen heeft die van belang zijn voor de CAO onderhandelingen, dan zijn die zeer welkom! U kunt daarvoor bestuurder Siegbert van der Velde per mail bereiken op s.vandervelde@cnvdibo.nl of u kunt tijdens kantooruren bellen met (0512)583440.