Provincie Noord-Holland

18-5-2005

Onderwerp

Ruim een miljoen voor musea, monumenten en bibliotheek

Marjan Hoenson

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland stellen Provinciale Staten voor een bedrag van 1,3 miljoen euro toe te zeggen aan zeven van de twaalf projecten die in aanmerking komen voor subsidiering uit de resterende UNA-gelden. Het gaat om projecten die passen in het provinciale Programma Sociale en Culturele Infrastructuur (SCI) oftewel projecten die bijdragen aan een prettige leefomgeving met een gevarieerd cultureel aanbod.


- Aanpassing van de Tuinzaal van het Singer Museum in Laren waardoor expositiemogelijkheden aanzienlijk worden vergroot ( 600.000,-).


- Het verbouwen en herinrichten van de bibliotheek in Bussum, zodat er ook activiteiten van de Volksuniversiteit plaats kunnen vinden ( 200.000,-).

3 tot en met 7: Financiële afwikkeling van de restauratie van de rijksmonumenten:

- Molen Etersheimerbraak, Etersheim (94.176,-).
- Toren van de Nederlands Hervormde Kerk in Limmen ( 82.415,-)
- Nederlands Hervormde Kerk in Grootebroek( 51.718,-).
- Museumboerderij Jan Lont op Wieringen ( 67.480,-).
- Parochiekerk St. Joannes de Doper in Noord-Scharwoude ( 204.211,.

Gedeputeerde Kruisinga: In ons collegeprogramma 2003 hebben wij

10 miljoen van het geld dat vrijkwam uit de verkoop van de elektriciteitscentrale UNA, bestemd voor de zogenaamde Sociale en Culturele infrastructuur. Dat geld is bedoeld voor betere spreiding en toegankelijkheid van het cultureel aanbod, betere huisvesting van b.v. bibliotheken, het bewaren door hergebruik van historisch waardevolle objecten enz. Intussen is ruim de helft van dit bedrag geïnvesteerd in diverse projecten. Wat ik niet wil is dat er geld onnodig lang op de plank blijft liggen. We gaan nog in deze collegeperiode het UNA- geld op goede projecten inzetten. Op 19 april jl. hebben we twaalf projecten aangewezen die in aanmerking kunnen komen voor het toen nog resterende bedrag van 4,7 miljoen euro. Intussen zijn zeven daarvan zo ver gereed dat wat ons betreft er geld aan toegekend kan worden