Provincie Noord-Holland

18-5-2005

Onderwerp

Twee miljoen van provincie voor schouwburg Haarlem

Marjan Hoenson

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland zijn van plan een bedrag van twee miljoen euro bij te dragen in de kosten van de restauratie en uitbreiding van de Stadschouwburg in Haarlem. Met dit bedrag is de geraamde begroting van de gemeente voor dit project rond.

Provinciale Staten hadden in november vorig jaar per motie GS al gevraagd geld beschikbaar te stellen aan de gemeente voor de verbouwing van de Stadsschouwburg. Verantwoordelijk gedeputeerde Kruisinga heeft de gemeente Haarlem verzocht om meer informatie over de kosten, de financiële dekking, de tijdsplanning van het bouwproces, het definitieve ontwerp en over de financiering van de exploitatie. Die informatie kwam 15 april jl. per brief binnen.

Het college van B&W heeft het definitieve ontwerp goedgekeurd. Dat ontwerp behelst een volwaardig gerestaureerde schouwburg met een uitgebreide toneeltoren en een vergroot achtergebouw. Omdat kwaliteit en gebruiksmogelijkheden in deze nieuwe opzet van het theater worden vergroot, vinden GS de aanvraag van Haarlem passen in hun programma Sociale Culturele Infrastructuur.

De kosten van de restauratie en verbouwing zijn geraamd op 21.5 miljoen. Het leeuwendeel van het bedrag komt van de gemeente Haarlem;, 17.7 miljoen . De Rijksdienst Monumenten, VSB Fonds en sponsors zorgen samen voor 1.8 miljoen. Blijft dus staan een tekort van 2 miljoen. Met de bijdrage van de provincie is de geraamde begroting rond.