GroenLinks

GroenLinks hekelt willekeur rond naturalisatie

18 mei 2005

Uit onderzoek van Nieuwe Revue & 2Vandaag bleek deze week dat prinses Maxima heel erg snel is genaturaliseerd en heel erg laat de daarvoor verschuldigde leges heeft betaald. Tevens werd bekend dat Minister Verdonk het versnelde naturalisatieverzoek van voetballer Kalou weigert, waardoor hij niet kan toetreden tot de Oranje selectie. Ondanks positieve advisering van IND en de staatssecretaris Ross. Hier lijkt sprake van willekeur. "Het maakt kennelijk uit of je in Oranje wilt of Van Oranje bent." Door het stellen van kamervragen wil GroenLinks opheldering verkrijgen.

Schriftelijke vragen van het lid Vos (GroenLinks) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie over het uitblijven van naturalisatie van Kanou en de naturalisatie van H.K.H. prinses Maxima


1. Klopt het dat u, ondanks positieve advisering van de IND en de staatssecretaris van VWS, besloten hebt de voetballer Kalou niet tot Nederlander te naturaliseren? Zo ja, waarom niet?


2. Kunt u aangeven hoe vaak sinds 2000 de bijzondere naturalisatieprocedure met succes is toegepast? Kunt u aangeven wat er precies allemaal onder het `bijzondere Nederlandse belang' viel voor wat betreft sporters, kunstenaars e.d. sinds 2000?


3. Klopt het dat bij de naturalisatie van H.K.H. prinses Maxima afgeweken is van de gestelde legesverplichtingen? Zo ja, komt dat vaker voor en vindt u ook niet dat dergelijke afwijkingen precedenten schept, waardoor het introduceren van hardheidsclausules en mogelijkheden tot gespreide betaling van leges voor minder-draagkrachtigen geïndiceerd is?

Den Haag, 18 mei 2005

«