Voedingcentrum


Albert Heijn waarschuwt voor aardbei choco-ijs

18 mei 2005

Albert Heijn waarschuwt klanten met glutenintolerantie (coeliakie) voor AH aardbei choco-ijs die in verpakkingen van vier stuks worden verkocht. Op de verpakking staat ten onrechte dat de choco-ijsjes geen gluten bevatten. Dit is echter wel het geval. Mensen met glutenintolerantie mogen de AH aardbei choco-ijsjes daarom niet eten.

Albert Heijn heeft besloten deze ijsjes uit de supermarkten te halen omdat ze gezondheidsproblemen veroorzaken bij mensen met gluten-intolerantie. Consumenten met deze aandoening wordt dringend verzocht de ijsjes niet te eten. Zij kunnen de ijsjes terugbrengen naar de winkel en krijgen het aankoopbedrag terug. Mensen zonder gluten-intolerantie kunnen de ijsjes zonder problemen opeten.

Gluten-intolerantie

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in bepaalde granen. Coeliakie is een aandoening van de dunne darm die het gevolg is van intolerantie voor gluten. Een andere naam voor coeliakie is glutenintolerantie. Bij mensen met gluten-intolerantie beschadigt gluten het slijmvlies van de dunne darm zodanig dat deze niet meer optimaal werkt. Dit kan verschillende klachten veroorzaken, zoals diarree, buikpijn, vermoeidheid en gewichtsverlies. Daarbij kan de ernst van de klachten per persoon verschillen.

Glutenvrij dieet

Bij mensen die lijden aan deze chronische darmziekte is een glutenvrij dieet onder begeleiding van een diëtist de enige behandeling. Door het nauwkeurig volgen van een glutenvrij dieet kunnen de darmen zich herstellen en nemen de klachten na een paar weken af. Omdat de ziekte chronisch is, moet het dieet het hele leven strikt worden gevolgd.

Meer informatie:

* De website of de gratis informatielijn van Albert Heijn: 0800-0305
* De Voedsel en Waren Autoriteit

* Meer informatie over glutenintolerantie