FNV

Seizoen-WW uitbannen prioriteit voor cao bloembollen

In de nieuwe cao voor de drieduizend werknemers in de groothandel in bloembollen wil FNV Bondgenoten de cyclische werkloosheid uitbannen. De onderhandelingen zijn woensdagmiddag begonnen. "Veel mensen zijn niet voor de sector te behouden als ze na negen maanden werken steevast buiten het recht op een uitkering vallen", waarschuwt vakbondsbestuurder Celil Coban. "Dan gaan ze echt ander werk zoeken."

Het is voor Coban de vraag of de werkgevers dat zoveel kan schelen. Ze lijken toch te zweren bij goedkope Polen, die geen lastige vragen stellen, hard doorwerken en lekker goedkoop zijn.

Het grotere arbeidsaanbod uit Oost-Europa en de internationale concurrentie noemen de werkgevers in elk geval als redenen om het loongebouw in de cao aan te passen. In de onderste loonschalen zouden de aanvangssalarissen en de uitloop in de schalen te hoog zijn.

"Maar moeten wij dan maar naar het loonniveau in Polen?" vraagt vakbondsbestuurder Celil Coban retorisch. "Nee dus. Wat de werkgevers allemaal aan verslechteringen voorstellen komt neer op een achteruitgang van 20 procent."

De looneis van FNV Bondgenoten bedraagt gewoon 1,25 procent. Verder wil de vakbond afspraken maken over aanvulling van het loon bij ziekte, kinderopvang en werkzekerheid, om te beginnen door het opzetten van een persoonlijk ontwikkelingsbudget. De vakbondscontributie zou fiscaal vriendelijk via het brutoloon verrekend moeten worden.

De tweede onderhandelingsronde is op 1 juni.

De voorstellenbrief van FNV Bondgenoten aan de werkgevers is hieronder op te halen.
Attachments:
voorstellenbrief CAO Bloembollen.DOC