Politie Limburg-Noord

Politiemonitor Bevolking: minder kleine misdrijven in Noord- en Midden Limburg
Datum: 18-05-2005
Tijd bericht: 15:06
Plaats: Limburg-Noord
Inwoners in Noord- en Midden-Limburg zijn het afgelopen jaar minder slachtoffer geworden van woninginbraak en diefstal uit de auto of diefstal van de auto, dan voorgaande jaren. Ook zijn er minder mensen slachtoffer geworden van fietsdiefstal. Dit blijkt uit de Politiemonitor Bevolking 2005, waarvan de eerste resultaten vandaag bekend worden gemaakt.

Uit de resultaten van de politiemonitor blijkt verder dat ook de algemene gevoelens van onveiligheid verder zijn afgenomen. Mensen denken in 2005 dat er minder sprake is van buurtproblemen als vermogensdelicten, verkeersoverlast, verloedering en dreiging, dan in 2003 en 2004.

In vergelijking met de rest van het land valt wel op dat de burgers van Limburg-Noord vaker slachtoffer zijn van bedreiging met geweld. Ten opzichte van 2004 is er echter ook in deze regio sprake van een afname van dit type slachtofferschap.

Zowel de meldingsbereidheid (43.8%) als de aangiftebereidheid (29.9%) van de mensen in Noord- en Midden Limburg is toegenomen, na een sterke daling in 2004 (resp. 38.2 en 27.8), en ligt nu weer boven het landelijk gemiddelde.

De tevredenheid over het laatste contact met de politie is ten opzichte van de vorige meting in 2004 gelijk gebleven (2005: 58.5%, 2004: 58.6%). Landelijk gezien is er sprake van een daling van 64.1% naar 61.8%. Deze tevredenheid is een van de twee onderwerpen die zowel in de Politiemonitor Bevolking als in het landelijk convenant tussen minister en politie genoemd worden. Voor de regio Limburg-Noord geldt dat 58.6% tevredenheid onder het streefniveau van 72.1% ligt, dat in het prestatieconvenant is afgesproken.

De beschikbaarheid van de politie is het andere onderwerp in het convenant. Zowel in Limburg-Noord als op landelijk niveau is dit gestegen. In Limburg-Noord van 4,6 naar 4,7 en landelijk van 4,7 naar 4,9. Dit cijfer wordt onder andere gebaseerd op het gevoel van mensen of de politie in de buurt aanwezig en aanspreekbaar is en de snelheid waarmee de politie ter plaatse is. De afgesproken norm voor 2006 wat betreft beschikbaarheid bedraagt regionaal 4,5. (De score ligt tussen 0 en 10. Hoe hoger het cijfer des te beter is de politie beschikbaar.)

De Politiemonitor Bevolking is een landelijk onderzoek, dat elk jaar wordt herhaald. De scores van de regio Limburg-Noord zijn gebaseerd op 1000 geënqueteerden in Noord- en Midden-Limburg.