---

Brieven aan de Kamer
---

Aanbieding IMG jaarverslag 2004

18-5-2005 14:24:00

Hierbij bied ik u het jaarverslag aan van de Inspectie Militaire Gezondheidszorg (IMG) over 2004. De IMG is een onafhankelijk toezichthoudend orgaan binnen het ministerie van Defensie en heeft een functionele relatie met de Inspectie voor de Gezondheidszorg van het Staatstoezicht op de Volksgezondheid. Het is de taak van de IMG om op de kwaliteit van de militaire gezondheidszorg toe te zien. Ik wil in deze reactie kort ingaan op een aantal aandachtspunten met een beleidsmatig karakter.

De Inspectie Militaire Gezondheidszorg komt op basis van de bevindingen opgedaan bij inspecties, werkbezoeken en onderzoek in het kader van klachten en meldingen tot de conclusie dat verantwoorde zorg wordt geleverd. Het aantal en de aard van de bij de IMG ingediende klachten vragen niet om ingrijpende beleidsaanpassingen. Verbeteringen van de medische zorg in lokale gezondheidscentra die noodzakelijk zijn, worden door de IMG rechtstreeks met de commandant of het hoofd van het gezondheidscentrum besproken. De IMG is voorgesteld de noodzakelijke verbetering in eerste instantie voor te leggen aan de zorgaanbieder. De voortgang van de activiteiten bij de krijgsmachtdelen die tot verbetering moeten leiden, wordt bewaakt door de Directeur Militaire Gezondheidszorg.

De IMG constateert dat de scholing van militaire artsen, doktersassistenten en verpleegkundigen in farmaceutische verstrekkingen te beperkt is en dat hierin te weinig aandacht wordt besteed aan protocollering en werkafspraken. Naar aanleiding van eerdere opmerkingen van de IMG in het jaarverslag 2003 is door de Directeur Militaire Gezondheidszorg een werkgroep ingesteld, die dit probleem heeft geanalyseerd en aanvullende regelgeving op 4 april 2005 heeft uitgegeven in de vorm van een aanwijzing geneesmiddelenuitgifte en beheer militaire apotheekhoudende artsenpraktijk. Daarnaast is het vereiste kennis en vaardigheidsniveau (eindtermen) voor het apotheekbeheer door de militaire arts en verpleegkundige vastgesteld. In de loop van 2005 zal de ontwikkeling van een opleiding op basis van de vastgestelde eindtermen zijn afgerond. Tenslotte wordt in de loop van 2005 het Geneeskundig Informatiesysteem DefenSie (GIDS) inclusief een elektronisch voorschrijfsysteem (EVS) geïmplementeerd. Het is mijn verwachting dat de gesignaleerde toestand voor eind 2005 is verbeterd.

Het vervoer van geneesmiddelen en bloed voldoet niet aan de ´good distribution practice´ (GDP) normen en de kwaliteit is onvoldoende geborgd, aldus de IMG. Binnen de Directie Militaire Gezondheidszorg wordt momenteel een beleidsstudie uitgevoerd naar de bloedvoorziening binnen de krijgsmacht en wordt een visie ontwikkeld over de geneeskundige logistiek. ´Tracking en tracing´ alsmede de opzet van één groupage punt vormen thans onderwerp van studie voor het vervoer van goederen naar de inzetgebieden. Zonodig zal, in afwachting van structurele oplossingen, worden gewerkt aan interim maatregelen zoals begeleid vervoer.

Oefeningen zijn essentieel in het opwerken van militairen voor operationele inzet en ik onderschrijf het belang van het leveren van verantwoorde zorg tijdens oefeningen. De IMG kondigt de ontwikkeling aan van een instrument ter beoordeling van de kwaliteit van de zorg tijdens oefeningen. Synchroon aan de initiatieven van de IMG zal de Directie Militaire Gezondheidszorg meer aandacht vragen voor het verzorgingsplan bij oefeningen en voor de continuïteit van de verslaglegging van de medische zorg tijdens oefeningen.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

* IMG Jaarverslag