Gemeente Heeze-Leende


Onderzoek verzelfstandiging welzijnswerk

Onderzoek verzelfstandiging welzijnswerk In de gemeente zijn verschillende instanties actief op het gebied van welzijnswerk. De werkvelden jeugd- en jongerenwerk, opbouwwerk, vrijwilligerswerk, vluchtelingenwerk, ouderenwerk en maatschappelijk werk maken hier onderdeel van uit.

Het college heeft deze week ingestemd met het verder uitwerken van de mogelijkheden om de werkvelden onder te brengen in een zelfstandige welzijnsinstelling. Het doel hiervan is het scheiden van beleidsvorming en beleidsuitvoering en het verkrijgen van een meer samenhangend overzicht over de uitvoering van taken.

Op dit moment liggen veel werkvelden, zowel qua uitvoering van taken als beleidsvorming, in handen van de gemeente. De gemeente ziet voordelen in een scheiding van beide taken: een zelfstandige welzijnsinstelling kan een instrument zijn om het beleid van de gemeente beter uit te voeren. Door het ontbreken van een duidelijke samenhang in de uitvoerende taken bij de werkvelden en een onduidelijke taakstelling, is er op dit moment een te beperkt overzicht op de uitvoering van deze taken.

Uit gesprekken met medewerkers uit de gemeentelijke werkvelden blijkt dat men voordelen ziet in het oprichten van/aansluiten bij een zelfstandige welzijnsinstelling. Ook uit een inventarisatie bij medewerkers van omliggende gemeenten en welzijnsinstellingen blijkt dat het onderbrengen van werkvelden in een zelfstandige welzijnsinstelling voordelen kan bieden. Aan deze bevindingen kunnen op dit moment echter nog geen conclusies worden verbonden. Vanwege de grote gevolgen die het verzelfstandigen van welzijnswerk met zich meebrengt (o.a. inrichten van de organisatie, consequenties voor werknemers, verhouding tussen gemeente en welzijnsinstelling, wijze van financiering en verantwoording) is nader onderzoek nodig. Dit onderzoek leidt uiteindelijk tot een advies over de inrichting van een welzijnsinstelling, het verzelfstandigingsproces en de haalbaarheid hiervan voor de gemeente.

Tijdens de vergadering van de Commissie Inwoners van dinsdag 31 mei zal een presentatie gehouden worden over de actuele bevindingen en het in te zetten vervolgtraject.