GroenLinks

Verantwoordingsdebat: gebruik meevaller voor koopkracht kwetsbaren

18 mei 2005

GroenLinks is ontevreden over de verantwoording van het kabinet. Veel is niet op orde. Uit de stukken wordt niet duidelijk welke doelen gehaald worden, waarom sommige doelen tussentijds gewijzigd zijn en welke beleidsconclusies getrokken worden. Dat is een teleurstellende constatering na 2 jaar Balkenende aan het roer.

Om het vertrouwen van burgers terug te winnen zou dit kabinet er alles aan gelegen moeten zijn om te laten zien welke resultaten behaald zijn en waar dit kabinet in 2007 op afgerekend wil worden.

Het geloofwaardigheidsprobleem van dit kabinet wordt met deze verantwoording alleen maar groter. De angst en zorgen om de maatschappelijke ontwikkelingen wordt niet kleiner maar juist groter. De uitleg over de noodzaak van de hervormingsplannen van dit kabinet komt niet over bij de bevolking. Het vertrouwen in het kabinet bereikte deze week met slechts 19% een historisch dieptepunt (peiling TNS-NIPO). Het kabinet kan niet uitleggen waar zij met dit land naar toe wil. Tegenover de angst en de opgeklopte doembeelden van de toekomst lukt het maar niet een politiek van de hoop te stellen.

Vorige maand, net na het tot stand komen van het Paasakkoord, kondigde de Minister-president nieuwe kabinetsprioriteiten aan voor de komende 2 jaar op het gebied van de koopkracht. Dat was zeer hoopvol. GroenLinks dacht dat het kabinet in ieder geval één grote onvrede bij de bevolking over de eerste 2 jaar van het kabinet serieus had genomen: de grote zelfverrijking die samengaat met dalende inkomens bij de zwakkeren in de samenleving. In het Jaarverslag, waarbij het kabinet 41 speerpunten heeft geformuleerd, staat echter helemaal niks over inkomens!

Vandaag is duidelijk geworden dat de Nederlandse schatkist een meevaller van 122 miljoen euro incasseert vanwege lager dan verwachte uitgaven door de Europese Unie in 2004. GroenLinks wil dat dit geld gebruikt wordt voor de nieuwe prioriteiten die Balkenende heeft geformuleerd. Dit geld moet gebruikt worden voor de meest kwetsbaren in de samenleving, te weten de chronisch zieken en de ouderen met alleen AOW. Balkenende moet laten zien dat de uitspraken tijdens de ledenbijeen-komst in Franeker niet alleen een praatje voor de bühne was om de onrust in de eigen CDA-geledingen weg te nemen. Maar dat dit voor hem en het hele kabinet een les is die getrokken is uit de onrust over de toenemende inkomensverschillen in de eerste 2 jaar van de kabinetten Balkenende.

Het meest bedroevend is de verantwoording over het milieu. De milieu- & natuurbalans sprak vorige boekdelen. 18.000 mensen sterven 10 jaar te vroeg door slechte lucht. Milieudoelen worden voor 90% niet gehaald. Het kabinet stelt noodzakelijk beleid alsmaar uit. Van rekenmeesters is het blijkbaar niet mogelijk rentmeesters te maken.

Femke Halsema