Partij van de Arbeid


Den Haag, 18 mei 2005


Vragen van de leden Samsom en Koenders (PvdA), Ferrier en Brinkel (CDA) aan de minister voor Ontwikkelingssamenwerking en de minister van Buitenlandse Zaken


over politiek en mensenrechten in Uganda


1. Waarom hebt u tijdens uw gesprek met de President van Uganda, behalve over de situatie in het Noorden, niet tevens gesproken over andere zeer belangrijke politieke ontwikkelingen, zoals een stagnerende transitie naar een meerpartijenstelsel, terugdraaien van maatschappelijke hervormingen en de plannen om de grondwet te veranderen om een derde termijn voor de President mogelijk te maken ?


2. Wat is uw mening ten aanzien van een mogelijke derde termijn van President Museveni? Wordt hier overleg over gevoerd met overige donorlanden en wordt een gezamenlijk standpunt ontwikkeld?


3. Deelt u de mening dat er een verontrustend verschil ontstaat tussen het officiële politieke verhaal van de kant van de Ugandese regering en het toenemende aantal berichten over schendingen van de persvrijheid, vrijheid van meningsuiting en andere mensenrechtenschendingen?


4. Wat is uw eigen waarneming ten aanzien van deze ontwikkeling en kunt u bevestigen dat er in groeiende mate sprake is van intimidaties, verdwijningen en het tot stilzwijgen brengen van oppositionele geluiden en wat is de stand van de kritische dialoog met de Ugandese regering? Wat is de officiële reactie van Ugandese kant?


5. Welke stappen, al dan niet in samenwerking met collega-donoren, hebt u ondernomen of bent u van plan te ondernemen om duidelijkheid en zekerheid tot een eerlijk proces te verkrijgen ten aanzien van de gevangenneming van twee Ugandese parlementariers ?


6. Kunt u toelichten welke stappen u zou kunnen en willen zetten om te verzekeren dat de Nederlandse fondsen aangewend worden voor de doelstellingen waarvoor ze bedoeld zijn? Ziet u mogelijkheden om Nederlandse fondsen te verbinden aan monitoring van de politieke ontwikkelingen en uitgaven (deels) te verbinden aan positieve vooruitgang ten aanzien mensenrechten en politieke ontwikkelingen? Overweegt u in dit verband om zich aan te sluiten bij het Verenigd Koninkrijk dat onlangs besloot een deel van haar hulp achter te houden vanwege de haperende politieke hervormingen in Uganda?


7. Bent u bereid om druk uit te oefenen op de Ugandese regering om hen te bewegen het vredesproces krachtig voort te zetten en zelf ook fondsen vrij te maken voor achtergebleven districten, waaronder Noord-Uganda dat grote behoefte heeft aan noodhulp en wederopbouwfondsen? Zo, nee, waarom niet? Bent u daarnaast bereid Nederlandse fondsen te oormerken voor bijvoorbeeld Noord-Uganda?


8. Kunt u aangeven of er op enige wijze sprake is van steun of betrokkenheid van Sudan bij het conflict in Noord-Uganda en, indien dat het geval is, op welke wijze druk wordt uitgeoefend op de partijen in Sudan om daar per direct mee te stoppen en vormt dit onderdeel van de besprekingen met de Sudanese partijen in het kader van de recente Sudanese vredesakkoorden?


Verslag Missie Oost_Afrika en Egypt, Minister van Ontwikkelingssamenwerking, 29 april 2005
Mr Reagan Okumu en Mr Micheal Nyeko Ocula, zie bijvoorbeeld 'MPs Okumu, Ocula jailed over murder', Monitor, 21-04-05