Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-397       |
|                                            |Arnhem|18 mei 2005    |
|                                            |,     |               |
VERZAMELPERSBERICHT BESLUITEN GS Gelderland 17 MEI 2005

Statenvragen over vossenjacht (A2)
Naar aanleiding van het nieuwsprogramma van TV Gelderland van 21 april jl. zijn er vragen vanuit de Staten gesteld over vossenjacht. In antwoord hierop melden GS dat er van het openen van de jacht geen sprake is. Er is een onderscheid tussen jacht en schadebestrijding. Alleen voor schadebestrijding in en rond weidevogelgebieden en bij kippenhouderijen met vrije uitloop kan conform beleid een ontheffing voor afschot worden verleend op basis van een goedgekeurd faunabeheerplan. Het is bekend dat vossen lokaal behoorlijk kunnen huishouden in weidevogelpopulaties. Hierover zijn diverse onderzoeksrapporten geschreven. In de nota Flora en Fauna in Gelderland is aangegeven dat de provincie het noodzakelijk vindt dat er in en rondom belangrijke weidevogelgebieden waar vossen op de vogels jagen, er iets aan de overlast wordt gedaan. Dus niet overal. Er is echter geen reden om de vos weer te benoemen tot een bejaagbaar soort.

Gewijzigde subsidiebedragen Vitaal Gelderland (C1) Het onderdeel Water van de subsidieregeling Vitaal Gelderland is onlangs gewijzigd. Daarom worden de subsidieplafonds nu tussentijds vastgesteld. Er wordt E 595.000,- beschikbaar gesteld voor 'Beheerplannen en herstel van sprengen en beken'. Voor de 'Aanpak van overstorten op wateren van het hoogste ecologische niveau' wordt E 996.000,- beschikbaar gesteld. Voor de 'Verdrogingsbestrijding' wordt E 8.000.000,- beschikbaar gesteld.

Financiële afronding keersluis Afgedamde Maas (C2) In het kader van het Deltaplan Grote Rivieren is in 2000 in de Afgedamde Maas een keersluis aangebracht. Daarbij is een verplichting opgelegd om de ruimte die in het rivierbed wordt ingenomen te compenseren. Om hieraan te voldoen, is het project voor de aanleg van hoogwatergeulen langs de Bergsche Maas opgestart. Een studie gaf duidelijkheid over zowel binnen- als buitendijkse mogelijkheden voor rivierverruiming langs de Bergsche Maas. Tegelijkertijd bleek ook de optie "Overdiepse polder" veelbelovend. Na overleg tussen de provincies Gelderland en Noord-Brabant is besloten onderzoek te doen naar koppeling van de beide projecten. Vooral het gegeven dat in en langs de Bergsche Maas ingrijpende veranderingen nodig zijn om de beveiliging tegen hoogwater op peil te houden, heeft geleid tot het idee om de noodzakelijke rivierbedcompensatie te koppelen aan rivierbedverbreding. De Overdiepse polder is door de minister in juni 2004 aangewezen als koploperproject. Voor de financiële afronding van de rivierbedcompensatie stellen GS E 4.250.000,- beschikbaar.

Nieuw aantrekkelijk weekendtarief en kinderen gratis in daluren (C3) GS hebben op verzoek van Arriva, Syntus en BBA twee nieuwe tarieven goedgekeurd. De Weekenddagkaart en het gratis kaartje voor kinderen in de daluren. De weekenddagkaart biedt aan maximaal 2 volwassenen en maximaal 3 kinderen de mogelijkheid om gedurende een dag in het weekend gebruik te maken van alle bussen van Arriva, Syntus en BBA en de Syntus-treinen. Het kaartje heeft een gunstig tarief: E 10,-. Het gratis kaartje voor kinderen tot en met 11 jaar is geldig na 9.00 uur en in het weekend, op voorwaarde dat er per kind een betalende volwassene meereist. De tarieven gaan in per 4 juni. Deze kaart is geldig in de hele provincie Gelderland met uitzondering van de regio KAN (Knooppunt Arnhem-Nijmegen). Zie apart persbericht

Waarderingssubsidie voor project Smart Business Center van Hogeschool Arnhem-Nijmegen (C4) GS hebben een waarderingssubsidie toegekend van E 4.538,- aan het project Smart Business Center van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) dat in 2004 van start is gegaan. Dit project is gestart om de kennisuitwisseling met het midden- en kleinbedrijf (MKB) te versterken. Het is de bedoeling om een netwerk op te bouwen van regionale ondernemers en lectoren van de HAN, dat toegang biedt tot kennis, -ontwikkeling,
-uitwisseling en -toepassing. De ondernemers worden lid en krijgen zo toegang tot het netwerk, kunnen bijeenkomsten bijwonen en krijgen individueel advies. Afgelopen jaar is een aantal projecten van start gegaan. Zo is bijvoorbeeld begonnen met de ontwikkeling van een simulatiemodel voor vriescontainers voor groente- en fruittransport (Food & Technology). Ook wordt een plan opgezet om de mobiliteit van de senioren te verbeteren (Health & Technology) en wordt een bedrijfskundig instrument ontwikkeld rondom het thema duurzaam ondernemen en innovatie (Health & Food).

GS tegen beloningsbeleid Bank Nederlandse Gemeenten (C8) Het college van GS van Gelderland heeft zich uitgesproken tegen het voorgenomen beloningsbeleid van de BNG en zal hier dan ook niet mee instemmen op de jaarlijkse algemene vergadering van aandeelhouders op 18 mei aanstaande. De voorzitter van de BNG heeft over 2004 zijn beloning met 13,5% zien stijgen. Voor een onderneming die volledig in publieke handen is, is dit een hoog percentage. Gelet op de maatschappelijke discussie over vergelijkbare salariëring meent het college van GS dat matiging gewenst is. Ook is volgens GS met het huidige beloningsbeleid niet op voorhand duidelijk wat het maximum aan salariëring zal zijn en zijn de criteria voor toekenning van variabele beloning onvoldoende duidelijk. Bovendien is het college van GS het niet eens met de benoeming van leden van de Raad van Bestuur voor onbepaalde tijd. Conform de Code Tabaksblat zouden dergelijke benoemingen voor maximaal 4 jaar met de mogelijkheid van verlenging moeten plaatsvinden. Ondertekening Bestuursovereenkomst Saneringsregeling Asbestwegen 2e fase (C9) Een aangepaste Bestuursoverenkomst is opgesteld voor de verdere uitvoering en voltooing van de Saneringsregeling asbestweg 2e fase. De aanpassing was nodig omdat het aantal aanvragen ver uitsteeg boven de verwachting. GS gaan akkoord met de inhoud van deze bestuursovereenkomst. De saneringsregeling is in de regio Hof van Twente (Overijssel) en in de regio Harderwijk in uitvoering en biedt particulieren in het bezit van een asbesthoudende weg, pad of erf de mogelijkheid subdidie van de Minister van VROM te ontvangen voor de sanering ervan. De uitvoering van de regeling wordt nu verlengd tot uiterlijk 2010, de saneringsvarianten ten opzichte van de eerste fase worden verruimd en met eventuele voorfinanciering wordt onder voorwaarden akkoord gegaan. Gedeputeerde Aalderink ondertekent, namens de provincie, de overeenkomst op 23 mei 2005.

Project automatisering brugbediening Vaarweg Oude IJssel (C10) GS hebben besloten in te stemmen met de uitvoering van het project automatisering brugbediening van de bruggen over de Oude IJssel in Hoog Keppel en Laag Keppel. De totaalkosten zijn begroot op E 1.237.483,-. Dit project is één van de maatregelen om het vervoer over water op de Oude IJssel te bevorderen.

Deelname/betrokkenheid provincie Gelderland bij stichtingen (C12) Naar aanleiding van het rapport van Deloitte & Touche inzake het door de provincie gevoerde evenementenbeleid is nagegaan welke stichtingen de provincie heeft opgericht, in welke ze deelneemt en of de vereiste goedkeuring van de Minister van Binnenlandse Zaken is verleend. Conclusie is dat de provincie deelneemt in vijf stichtingen. Voor één hiervan, stichting LISA (Landelijk Informatiesysteem van Arbeidsplaatsen en Vestigingen), is geen goedkeuring gevraagd: dit zal alsnog gebeuren. Daarnaast is de provincie betrokken bij zes stichtingen waar in het geval van betrokkenheid geen goedkeuring van de Minister van Binnenlandse Zaken is vereist. Bij één van deze stichtingen, de stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk, trekt de provincie haar adviseur terug.

Gedoogbeschikking voor De Plaatijzerindustrie BV in Apeldoorn (C13) Om redenen van externe veiligheid hebben GS besloten een gedoogbeschikking te verlenen aan de Plaatijzerindustrie BV in Apeldoorn voor het gebruik van een tijdelijk gasdepot en het verplaatsen van een HBO-tank. Hoewel dit in afwijking van het gedoogbeleid is en vooruitlopend op de vergunningverlening, is de verwachting dat er geen bedenkingen van het bedrijf of bezwaren vanuit de omgeving zijn. Het bedrijf heeft inmiddels een aanvraag voor een milieuvergunning ingediend. Daarmee is met een behoorlijke mate van zekerheid te zeggen dat de veranderingen vergunbaar zullen zijn. Het OM en de inspectie van VROM hebben geen bezwaren geuit.