Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Te weinig luchtkwaliteitsplannen in Noord-Holland

Zaandam, 18 mei 2005 - Noord-Holland is momenteel het slechtste jongetje in de klas als het aankomt op rapporteren in het kader van het Besluit Luchtkwaliteit. Van de Noord-Hollandse gemeenten die moeten rapporteren over de luchtkwaliteit in hun gemeente heeft 60% dat nog niet of onvolledig gedaan. Landelijk ligt dit percentage op 28%. Nog slechter is het gesteld met de plannen van aanpak die Noord-Hollandse gemeenten moeten maken. In dit plan van aanpak moet staan wat de gemeente gaat doen, om de lokale luchtkwaliteit te verbeteren of om te voorkomen dat de luchtkwaliteit achteruit gaat. Slechts 22% van de Noord-Hollandse gemeenten die wettelijk verplicht waren een dergelijk plan op te stellen heeft dit op tijd gedaan. Landelijk ligt dit percentage op ruim 50%. Om gemeenten te attenderen op hun plicht, verspreidt Milieufederatie Noord-Holland deze week een brochure met ervaringen en raadgevingen rond het Besluit Luchtkwaliteit.

Gemeenten en provincies zijn sinds 2001 verplicht om de luchtkwaliteit in hun gebied in kaart te brengen. Het gaat dan om luchtverontreiniging door onder meer stikstofdioxide en fijn stof. Als blijkt dat grenswaarden uit het besluit worden overschreden of zullen overschreden worden, moet de gemeente een plan van aanpak opstellen. In dit plan van aanpak staan de maatregelen die de gemeente gaat nemen om de vervuiling onder de grenswaarden te houden of te krijgen. Het gaat de volgende stoffen: zwaveldioxide (SO2), stikstof(di)oxide (NOx), fijn stof (PM10), lood, koolmonoxide en benzeen. Met name NOx en fijn stof, voornamelijk afkomstig van verkeer, leveren problemen op. Omdat fijn stof ook gemeenteoverschrijdend is, is dit voor veel gemeente een reden om niets te doen en het af te schuiven op de provincie of het rijk.

Hoewel het verplicht is, staan er geen sancties op het niet nakomen van deze verplichting. Noord-Holland is momenteel het slechtste jongetje in de klas.

Slechts 11 van de 28 gemeenten hebben een rapportage ingeleverd en nog minder een plan van aanpak opgesteld (2 van de 9). De provincie, die dit zou moeten inventariseren en stimuleren, stelt momenteel haar prioriteit op een aantal locatiespecifieke projecten en niet op gemeentelijke inventarisaties en plannen. Kortom, in Noord-Holland moeten de gemeenten en provincie nog een slag maken. De Milieufederatie Noord-Holland heeft samen met Stichting Natuur en Milieu en een aantal andere provinciale milieufederaties een brochure opgesteld. Deze brochure is bedoeld voor bestuurders en ambtenaren. Deze week wordt de brochure verspreid onder de raadsleden van gemeenten, met het verzoek om nu toch echt werk te gaan maken van het Besluit Luchtkwaliteit.

Voor meer informatie (