Gemeente Boxmeer


Boven- én ondergronds ziet Overloon er nu anders uit

Niet alleen het aanzicht van het midden in het dorp gelegen14 Oktoberplein is geheel anders geworden, ook de toeleidende doorgaande wegen zijn onder handen genomen en van karakter veranderd. En - wat niet zichtbaar is, maar daarom niet minder belangrijk - ook ondergronds is bijna niets meer zoals het tot voor kort was. Het hoofdriool onder straten en pleinen is grotendeels vervangen. Dat geldt eveneens voor de buizen van de waterleiding. In een aantal gevallen werden de huisaansluitingen vernieuwd. Bijzonder is dat het hemelwater van het 14 Oktoberplein en van enkele straten niet meer wordt afgevoerd op de riolering, maar via een bufferpakket van goed waterdoorlatende gemalen stenen in de zandige bodem van Overloon verdwijnt. Zo worden het rioolstelsel en de waterzuiveringsinstallatie minder zwaar belast, terwijl tevens de verdere verdroging van de bodem wordt tegengegaan.

Het aantal parkeerplaatsen is gelijk gebleven. Door de herinrichting zijn ze beter gesitueerd en meer bij elkaar geplaatst. Ook is bij de herinrichting van straten en pleinen al rekeningen gehouden met de mogelijke aanleg van terrassen bij een eventuele uitbreiding van het aantal horecagelegenheden in Overloon.

Het centrum van het dorp is ingericht als 30-kilometergebied. Dat bevordert niet alleen duurzaam de verkeersveiligheid, maar komt ook de leefbaarheid ten goede. Daar waar mogelijk zijn nieuwe bomen en struiken aangeplant. Het dorp is daardoor nóg groener geworden. In totaal is in Overloon 76.358 vierkante meter openbare ruimte heringericht.

Ceres - een Europees economisch stimuleringsfonds - heeft met een subsidie van ongeveer 3 miljoen euro een substantieel deel van de kosten van de herinrichting voor zijn rekening genomen. Ook de provincie Noord-Brabant, waterschap Aa en Maas en het Zoo Parc hebben een financiële bijdrage geleverd. Het resterende deel kwam voor rekening van de gemeente Boxmeer.