Gemeente Boxmeer


Golven over het 14 Oktoberplein

Niet dat er watermassa's omhoog worden gestuwd, maar bestrating in diverse kleuren, groen en straatmeubilair zijn in grote, sierlijke bogen op het plein aangebracht.

Een groot verschil met de vorige situatie, toen het 14 Oktoberplein bezijden de doorgaande wegen lag. Deze wegen zijn nu harmonisch in het nieuwe plein ingepast. De maatvoering is echter zodanig dat ook grote en zware voertuigen zonder problemen over het 14 Oktoberplein kunnen rijden. Een vlotte verkeersafwikkeling is daardoor gewaarborgd, zij het dat iedere verkeersdeelnemer zich zal moeten houden aan de nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer per uur.

Bijna alle bomen die op het vroegere 14 Oktoberplein stonden, hebben hun plek behouden. Zij fungeren als groene accenten in de golvende bestrating. De circa 150 jaar oude dorpslinde is deskundig gesnoeid en staat er weer in volle glorie bij.

Stond de kerk van de H. Theobaldusparochie voorheen naast het 14 Oktoberplein, nu is het gebedshuis daar niet alleen in geïntegreerd, maar heeft het zelfs een prominente plaats gekregen. De richting van de wijkende zijgevels van de kerk wordt voortgezet in twee lage muurtjes op het 14 Oktoberplein. Daardoor wordt de blik van mensen op het plein bijna als vanzelf naar de kerk getrokken. In de tussenliggende ruimte is groen aangeplant.

Bij de herinrichting is ook terdege rekening gehouden met de terrasfunctie van het 14 Oktoberplein. Het aantal parkeerplaatsen dat daardoor moest vervallen is gecompenseerd door achter het gemeenschapshuis nieuwe parkeerplaatsen aan te leggen.