Gemeente Vlaardingen


Inrichtingsplan TramPlus Schiedam-Vlaardingen
18 mei 2005

Er wordt druk gewerkt aan de verschillende delen van en langs de nieuwe trambaan voor Tramplus. Hier leest u iets over het inrichtingsplan Tramplus Schiedam-Vlaardingenlijn. Een inrichtingsplan is een totaalplan waarin beschreven staat hoe project wordt gemaakt en hoe het er uiteindelijk uit komt te zien.

Ecologisch lint
De trambaan wordt voor een groot deel hoger aangelegd en heeft aansluiting op het peil met Schiedam. De baan wordt ingezaaid met gras dat regelmatig wordt gemaaid. Naast de trambaan wordt een regionaal fietspad aangelegd met een bomenrij.

De resterende ruimte wordt als landschappelijk ecologisch lint vormgegeven en heeft tevens als doel het water vast te houden binnen de wijk Holy.

Nachtegaal en groene specht
De verbinding met de tram en het regionale fietspad wordt aan de noordzijde beplant met een nieuwe bomenrij van Italiaanse elzen De Europaboulevard zal tot de Lepelaarsingel worden ingericht met wetlands.

Dit zijn waterrijke, moerasachtige stukjes land met natuurlijke begroeiingen waar kikkers, padden, vogels en vele plantensoorten zich kunnen ontwikkkelen. Een voorbeeld van zo'n wetland is al te zien bij de hoek Beatrixlaan - Prinses Margrietlaan. In dit gebied kunt u de nachtegaal en de groene specht horen.

Waterberging
Water is noodzakelijk voor een grote biodiversiteit. Tevens heeft het waterrijke gebied de functie van extra waterberging in het stedelijk gebied. Het staat in verbinding met het landschapslint rondom de Hoevenbuurt nabij de Hoevenronde en het pad Achterlangs. Dit worden ook wel 'veenlinten'genoemd. De te graven wetlands worden circa 20 cm diep. Hierin zullen diverse plantensoorten ontwikkelen zoals zwanebloem, waterweegbree, moerasvergeetmeniet, dotterbloem, diverse grassen en zeggesoorten. De bermen zullen na de bomenrij worden ingezaaid met een specifiek bermenmengsel voor natuurlijke bermen. Het zaad wordt gewonnen op de heemtuin en bloeiende bermen in Vlaardingen.

Nadere info
Wilt u meer informatie over het inrichtingsplan? Bekijk dan eens de nieuwe situatie van de beplanting in het TrfamPlus-gebied op de kaarten in de rechterkolom.

Voor vragen over TramPlus kunt u contact opnemen met de RET (zie website TramPlus rechterkolom).