Socialistische Partij

Verantwoordingsdebat: Kabinet blind voor menselijk leed achter de cijfers

18-05-2005 * In het financiële jaarverslag van de regering is weinig terug te vinden over hoe de bezuinigingen en afbraak van sociale zekerheid uitpakken voor de mensen. SP-Kamerlid Kant: "Dit kabinet verantwoordt zich niet over het leed achter de bezuinigingen. Ook ontbreekt de verantwoording waar de verslechteringen voor nodig waren, terwijl maatschappelijke noden niet worden opgelost. Vind je het gek dat er geen vertrouwen is in dit kabinet?"

Agnes Kant Bij het aantreden zijn door de regering allerlei doemscenario's geschetst, vooral over de economie. Die vormden het alibi om sociale verslechteringen door te voeren. Kant: "Het in de put praten heeft het vertrouwen juist geschaad en daarmee het herstel vertraagd." Maar onlangs kwam plotseling een omslag. We moesten van de premier niet zo negatief doen. Meer optimisme, verkondigde hij. Nadat de grootste verslechteringen politiek waren doorgehamerd, was er niet langer de noodzaak om met doemscenario's te dreigen. Kant: "Het pleidooi van de Balkenende is niet erg geloofwaardig. Als een alibi niet klopt, is dat reden om een zaak te heropenen. In het debat over het jaarverslag wil ik dan ook een verklaring voor deze ommezwaai."
* Hoe de maatregelen uitpakken voor de mensen die het treft, is amper terug te vinden in het jaarverslag. Bij onderzoeken naar effecten van de verhoging van de eigen bijdrage in de thuiszorg, is wel gekeken naar hoeveel mensen de thuiszorg opzegden, maar welke consequenties dit voor hen heeft is niet onderzocht.


* Het beleid in 2004 bleek een fikse aanslag op de koopkracht van chronisch zieken en gehandicapten. Uiteindelijk leidde dat tot een aantal doekjes voor het bloeden belastingteruggave en de bijzondere bijstand. Hoeveel of weinig soelaas dat geboden heeft, is nog steeds niet duidelijk.


* Bij de verantwoording over de privatisering van de energiesector, wordt niet gerept over de administratieve chaos en gebrekkige dienstverlening.

"Alle peilingen geven aan dat er weinig vertouwen is in dit kabinet. Uit een recent onderzoek blijkt er een kloof te gapen tussen wat de bevolking wil en wat de regering voor ogen heeft. De Nederlanders willen een solidaire en bescheiden samenleving en kiest voor kwaliteit van bestaan boven materialisme. Dat is een andere koers dan dit kabinet vaart. Wil dit kabinet vertrouwen winnen, dan zal het zijn koers moeten wijzigingen."