Provincie Overijssel

Overijssel krijgt 90 miljoen voor bodemsanering

De provincie Overijssel heeft van het ministerie van VROM voor de periode 2005-2009 in totaal ongeveer 90 miljoen euro gekregen om de bodemsaneringsoperatie in Overijssel uit te voeren. Met dit geld gaat de provincie de bodem in Overijssel op vele plaatsen schoon maken, zodat het leef- en werkklimaat verbetert.

Van het totale bedrag is ruim 19 miljoen euro bedoeld voor de sanering van oude gasfabriekterreinen, waterbodems en het voortzetten van al in gang gezette schoonmaakoperaties. Verder is het geld bestemd voor het (beter) in kaart brengen van de bodemkwaliteit.

Voor de aanpak van asbestverontreiniging in de Overijsselse bodem is 23 miljoen euro beschikbaar. Aan de toekenning van dit bedrag is een intensief lobbytraject van gedeputeerde Rietkerk voorafgegaan. Hiermee is door Overijssel een succesvol beroep gedaan op de knelpuntenpot van het ministerie.

Ook voor de sanering van de asbestwegen heeft de provincie van VROM een fors bedrag gekregen, 47 miljoen euro. Dit geld is bestemd voor de sanering van asbestwegen in en rondom Goor en Harderwijk. Voor de aanpak van de sanering in Harderwijk werken de provincies Gelderland en Overijssel nauw samen.

Gedeputeerde Rietkerk: "Met het binnenbehaalde bedrag kunnen we een flinke stap zetten met het schoner maken van de grond in Overijssel. Overigens zullen er van Rijk en provincie nog extra middelen nodig zijn om alle bodemsaneringen uit te kunnen voeren. Ik zal me er hard voor maken dat ook Provinciale Staten een bijdrage beschikbaar stellen voor de Overijsselse bodemsanering".

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl
© 2005 Provincie Overijssel