Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl

MINBZK: Administratieve Lastenverlichting voor burgers

Persuitnodiging werkbezoek en persconferentie Administratieve Lastenverlichting voor burgers

Uitnodiging aan de redacties
De afgelopen maanden hebben ministeries, gemeenten en provincies in kaart gebracht hoeveel administratieve lasten zij voor burgers veroorzaken. Chronisch zieken, gehandicapten, ouderen, uitkeringsgerechtigden en vrijwilligersorganisaties blijken extra veel moeite te moeten doen om zaken goed voor elkaar te krijgen. De overheid is echter niet alleen met meten bezig geweest. Een deel van de uitkomsten uit de nulmetingen wordt al goed aangepakt. De gemeente Dordrecht is hiervan een voorbeeld. Na afloop van het werkbezoek aan de gemeente Dordrecht bespreekt minister Pechtold de resultaten van het onderzoek naar de administratieve lasten die de overheid bij burgers veroorzaakt.

14.00-15.30 Voorlopige programma werkbezoek Tijdens het werkbezoek wordt aandacht besteed aan het Bureau WVG (Wet Voorzieningen Gehandicapten). Dordrecht scoort goed met de dienstverlening rondom de WVG en realiseert snelle doorlooptijden, cliëntgerichtheid en goedkopere uitvoering. Ook verleent Dordrecht automatisch kwijtschelding van gemeentelijke belastingen met behulp van bestandsvergelijking met de Sociale Dienst. Dit scheelt burgers elk jaar opnieuw veel formulieren invullen met kopieën van bewijsstukken. Op dit moment bereikt Dordrecht 50% van de doelgroep. Het bereik kan worden uitgebreid naar ca 95% door bestandsvergelijkingen met de Belastingdienst, UWV en RDW op te zetten. Als laatste wordt aandacht besteed aan de RMO-pilot, waarbij administratieve lastendruk wordt voorkomen door intensieve samenwerking van ketenpartners. Op het gebied van opvoedingsondersteuning en bestrijding sociaal isolement werkt de gemeente samen met maatschappelijke instellingen als Leger des Heils, Boumanhuis (verslavingszorg), De Grote Rivieren (GGZ-instelling), buurtwerk en thuiszorg.

15.45 Persconferentie met presentatie nulmeting en aanpak Minister Pechtold presenteert de resultaten van het onderzoek naar de administratieve lasten die de overheid bij burgers veroorzaakt, de zogenaamde nulmeting.

Een vertegenwoordig(st)er van uw redactie kan dit werkbezoek en persconferentie bijwonen op maandag 23 mei 2005 van 14.00 - 16.15 uur in het Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht. U kunt zich daarvoor aanmelden bij het secretariaat van de afdeling persvoorlichting, telefoon 070 - 426 6030.
Voor meer informatie: ministerie van BZK, afdeling persvoorlichting, Judith Sluiter;
Tel: 070 426 7086 of 06 51 29 33 87 of email:
judith.sluiter@minbzk.nl.

Einde uitnodiging redacties -