Gemeente Enschede

Aanvraag gebruiksvergunning brandveilig gebruik digitaal

woensdag 18-05-2005

Uniek in Nederland

Het Digitaal Loket van de gemeente Enschede heeft opnieuw een uitbreiding van faciliteiten gekregen, dit keer voor de Brandweer. Zo is het vanaf nu mogelijk om digitaal een gebruiksvergunning aan te vragen. Een unieke service in Nederland.

Een gebruiksvergunning omvat een reeks van voorwaarden voor het brandveilig gebruik van een bouwwerk. Zo staat in een gebruiksvergunning bijvoorbeeld opgenomen dat nooduitgangen nooit geblokkeerd mogen worden, dat brandmeldinstallaties onderhouden moeten worden en dat versiering onbrandbaar moet zijn. Bovendien is daarin het besluit van het college van B en W opgenomen, waarin toestemming wordt verleend om een bouwwerk te gebruiken.

Wanneer een gebruiksvergunning?

Als een bouwwerk in gebruik wordt genomen dat op grond van de bouwverordening vergunningsplichtig is, dan moet er een gebruiksvergunning aangevraagd worden. Nadat een gebouw is opgeleverd kan een gebruiksvergunning worden afgegeven. In feite begint de gebruiksvergunning waar de bouwvergunning ophoudt. In de gebruiksvergunning wordt het brandveilig gebruik van het bouwwerk geregeld.

Een gebruiksvergunning wordt aangevraagd bij de Brandweer. Voorheen kon dat alleen in papieren vorm, maar tegenwoordig kan de gebruiksvergunning ook digitaal aangevraagd worden. De aanvrager wordt tijdens het invullen bij iedere te zetten stap ondersteund, omdat bij iedere stap toelichtende informatie beschikbaar is. Het invullen van de digitale module wordt zo vergemakkelijkt en voor de aanvrager wordt het meteen duidelijk of het bouwwerk gebruiksvergunningsplichtig is of niet.

Uniek

De gemeente Enschede is de eerste gemeente in Nederland waar een gebruiksvergunning digitaal aangevraagd kan worden. Het Digitaal Loket van de gemeente Enschede is te bereiken via de gemeentelijke website www.enschede.nl. Bij dit loket kunt u terecht met alle vragen om informatie en/of diensten van de gemeente en aanverwante organisaties.

Het Digitaal Loket is te vergelijken met de 'echte' balies in het Stadskantoor, maar het grote voordeel is dat u bij het Digitale Loket niet gebonden bent aan de openingstijden van het stadskantoor. U kunt dus 24 uur per dag vragen om informatie en/of diensten van de gemeente Enschede. Het digitale loket werd dit jaar al ruim 79.000 keer bezocht.


---