Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (18/5)

OOSTERHOUT NB, 18 mei 2005

Rechercheteam onderzoekt overval in Rijen
(Zie ook eerder persbericht van zondag 15 mei 2005)

RIJEN: Op zaterdag 14 mei werd een 51-jarige winkelier omstreeks 17.20 uur beroofd van de dagopbrengst. Dat gebeurde in de Hoofdstraat ter hoogte van de ABN-AMRO bank. Op het moment dat het slachtoffer en een medewerker vanaf het parkeerterrein wilden oversteken naar de bank werd zij overvallen. Twee nog onbekende daders kwamen op een scooter aangereden. De man die achterop zat, stapte af en bedreigde het slachtoffer een vuurwapen en eiste de tas op. Uit diverse verklaringen blijkt dat het gaat om een zwarte Gillera Runner, met aan voorzijde ook iets in de kleur geel. Beide mannen waren in het zwart gekleed en droegen zwarte integraal helmen. Na de overval zijn ze gevlucht via de route Mariastraat, Rector Buijselstraat, Kardinaal de Jongstraat, Heistraat, Grotius Drossaardstraat, Mgr. Schaepmanstraat, Nolensstraat en Nassaulaan waarbij ze ook door diverse brandgangen gereden zijn. Twee getuigen hebben met hun autos de daders nog achtervolgd. In de omgeving van het Brabantpark en de Mgr Schaepmanstraat zijn ze de rovers kwijt geraakt. Het rechercheteam heeft inmiddels al een aantal getuigen gesproken en is op zoek naar nieuwe getuigen die:


- In de middag van zaterdag 14 mei 2005 personen / scooters hebben gezien in de omgeving C1000/ABN-AMRO aan de Hoofdstraat;
- Getuigen van de overval zelf;

- Getuigen die dader(s) op hun vluchtroute hebben gezien

Schennispleging in Dongen

DONGEN: Een 34-jarige Dongense maakte melding van een schennispleging. De vrouw werd in het bijzijn van haar twee kleine kinderen lastig gevallen op Hoge Ham. Dat gebeurde dinsdagmiddag 17 mei tussen 17.00 uur en 17.30 uur. De nog onbekende dader sprak haar tot twee keer toe aan, waarbij hij met zijn hand in zijn broekzak over zijn geslachtdeel wreef. De twee de keer maakte hij zijn broek open en begon te masturberen. De vrouw kon wegkomen en informeerde de politie. Aan de hand van het opgegeven signalement probeert de politie de dader op te sporen. informeerde de politie. Aan de hand van het opgegeven sihamheden in de wijk dit toelaten.

Automobiliste botst tegen boom

DONGEN: Een 51-jarige Tilburgse is woensdagavond 17 mei gewond geraakt bij een eenzijdig verkeersongeval. Het ongeluk gebeurde rond 18.00 uur op de Kleindongenseweg. De vrouw kwam vanuit de richting s-Gravenmoer en reed richting Dongen. Vermoedelijk is ze uitgeweken voor een overstekend dier, waardoor zij uiteindelijk links in de berm tegen de boom botste. Op die plek maakt de weg overigens een flauwe bocht naar links. Na de botsing is haar voertuig terug de weg opgedraaid en tegen de rijrichting in tot stilstand gekomen. Bij aankomst van de brandweer en de politie was slachtoffer goed bij kennis, maar klaagde over pijn aan borst en rug. Om die reden is op advies van het ambulancepersoneel de vrouw door de brandweer bevrijd, waarbij het dak van de auto werd verwijderd. Ze is vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Tijdens werkzaamheden sloot de politie de rijbaan korte tijd af, waardoor de hulpverleners veilig konden werken.

Geen vrije doorgang verleend

RAAMSDONK: Een 63-jarige automobiliste veroorzaakte op dinsdagavond 17 mei een verkeersongeval. Rond 20.30 uur verleende ze geen vrije doorgang aan een fietster op de rotonde Heemraadsingel / Raadhuisstraat / Pastoor Bruijnenstraat / Raadhuisstraat. Op de rotonde wilde de automobiliste rechtdoor rijden. Bij het verlaten van de rotonde zag ze daarbij de fietster over het hoofd. Het slachtoffer, een 16-jarige meisje uit Raamsdonk, kwam uit dezelfde richting gereden, maar wilde de rotonde driekwart nemen. Ze raakte licht gewond en is door het ambulancepersoneel naar het ziekenhuis overgebracht. De fiets had flinke schade en de auto had lichte krasschade aan de voorzijde. De politie maakte proces-verbaal op.

53 km/u te snel: rijbewijs kwijt

LOON OP ZAND: De politie heeft het rijbewijs ingevorderd van een 48-jarige Tilburger. De man reed op zijn motor met een snelheid van 133 km/u over de Horst in Tilburg. Agenten waren daar juist bezig om met behulp van de lasergun snelheid te controleren. Op de Horst geldt een maximum snelheid van 80 km/u. Dit gebeurde op woensdagmiddag 18 mei 13.30 uur.
Op dinsdagavond 17 mei hield de politie tussen 20.15 uur en 21.00 uur ook al een snelheidscontrole op de Kasteellaan. Daar kregen vijf automobilisten, van de in totaal 50 passanten, een bekeuring omdat ze te snel reden. De hoogste geconstateerde snelheid was 104 km/u, waar 80 km/u is toegestaan.

Vrachtwagenchauffeur verleent geen voorrang

WAALWIJK: Op woensdagochtend 18 mei werd de politie om 09.40 uur geroepen bij een aanrijding op de kruising Schouwslootweg / Sluisweg / Vijzelweg. Een 29-jarige vrachtwagen-chauffeur uit Roosendaal verleende vermoedelijk geen voorrang aan een 18-jarige inwoner van Drunen, die een bestelauto bestuurde. De bestelauto raakte total loss, terwijl de bestuurder verwondingen opliep aan zijn knie. De Waalwijkse brandweer kwam er aan te pas om het wegdek schoon te maken van koelvloeistof, olie en glasscherven. De politie maakte proces-verbaal op en vorderde het kentekenbewijs in van de bestelauto.

Inbraak in kerk en buurthuis

OOSTERHOUT: Tussen maandag 16 mei 2005 14.30 uur en dinsdag 17 mei 08.30 uur is er ingebroken in de Paterserfkerk aan het Paterserf. De dader brak aan de voorzijde een raam open om binnen te komen. Diversen kasten werd opengebroken en doorzocht. Mogelijk is de dader op zoek geweest naar geld. Er is echter niets weggenomen. In diezelfde nacht is er een ruit vernield van buurthuis de Bunthoef. Het gaat om de ruit van een oude ingang van de voormalige jeugdsoos. Een inbraak in het Turks centrum, dat gevestigd is in buurthuis de Bunthoef, is gisteren (17-05-2005) al vermeld bij de persberichten. Al deze objecten zijn gelegen aan het Bloemenhof of de directe omgeving. Gezien de werkwijze, gaat de politie er van uit dat dezelfde dader verantwoordelijk is voor deze delicten.

73 bekeuringen bij snelheidscontroles

DONGEN: De radarauto van de politie stond op dinsdag 17 mei in Dongen en s-Gravenmoer. In totaal passeereden 1.476 weggebruikers de radarapparatuur. Na meting van de snelheid bleken er 73 van hen in overtreding te zijn. Dat komt neer op bijna 5 %. Zij krijgen binnenkort de bekeuring thuisgestuurd van het Centraal Justitieel Incasso Bureau. De resultaten zien er als volgt uit:

Locatie controle: Dongen, Gemeentenweg (maximum snelheid 80 km/u) Tijdstip controle: van 13.10 uur tot 15.10 uur
Aantal passanten: 532
Aantal overtredingen: 19
Hoogste snelheid: 101 km/u

Locatie controle: 's-Gravenmoer, Hoofdstraat (maximum snelheid 50 km/u)
Tijdstip controle: van 15.30 uur tot 17.30 uur
Aantal passanten: 944
Overtredingen: 54
Hoogste snelheid: 88 km/u (motor)

Momenteel zien de boetebedragen voor snelheidsovertredingen binnen de bebouwde kom er als volgt uit:


- t/m 10 km/u te snel: 30

- 11 t/m 15 km/u te snel: 45

- 16 t/m 20 km/u te snel: 70

- 21 t/m 25 km/u te snel: 100

- 26 t/m 30 km/u te snel: 125

Vanaf 30 km/u wordt het proces-verbaal dat de politie opmaakt voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Vanaf die snelheid is ook de zogenaamde recidiveregeling van toepassing. De overtreder wordt geregistreerd en de geëiste straf voor de rechter zitting wordt steeds hoger, afhankelijk van het aantal eerder begane
snelheidsovertredingen. Verder wordt bij staande houding bij snelheidsoverschrijding vanaf 50 km/u het rijbewijs ingevorderd door de politie.

Auteur: Jeroen Steenmeijer