BredeSchoolNet


Gezinsraad-enquête over taakverdeling in gezinnen

Veel ouders hebben vraagtekens bij de kwaliteit van de kinderopvang, blijkt uit een enquête van de Nederlandse Gezinsraad.

Op 15 mei was het Jaar van het Gezin voorbij. Ter gelegenheid daarvan maakte de Nederlandse Gezinsraad de uitkomsten van een onderzoek naar de taakverdeling in gezinnen openbaar.
Veel ouders hebben vraagtekens bij de kwaliteit van de kinderopvang, blijkt uit de enquête. Ouders betwijfelen of de Wet Kinderopvang die vanaf 1 januari 2005 in werking is getreden, de kwaliteit daarvan bevordert.
De twijfels maken het extra moeilijk voor ouders om te kiezen voor een combinatie van werk en zorg. Volgens directeur Erna Hooghiemstra hebben houden veel ouders hun kinderen in de eerste jaren daarom liever thuis. Veel lager opgeleide ouders kiezen er vooral om die reden voor om niet of heel weinig te werken. Hun beeldvorming van kinderopvang is buitengewoon negatief. Kostenreductie helpt maar een deel van hen over de streep. De overheid zou veel zwaarder moeten inzetten op kwaliteit, ouders meer vertrouwen moeten geven dat het kind goede zorg ontvangt. Nu wordt daar bijzonder weinig in geïnvesteerd.
Andere opvallende uitkomsten van het onderzoek:
* ouders zijn onvoldoende op de hoogte van verlofregelingen;
* een negatieve bedrijfscultuur maakt combinatie van zorg en werk lastig;

* moeders willen een meer evenredige taakverdeling met vaders;
* ouders hebben behoefte aan steun van de overheid om arbeid en zorg beter te kunnen combineren.