Gemeente Boxmeer


Dorpsraad Overloon: 'Plein lijkt nu bijna een park'

Voorzitter Joop Martens van dorpsraad Overloon hoort vrijwel uitsluitend positieve reacties van de inwoners van het dorp over het heringerichte 14 Oktoberplein. "De meesten vinden dat het mooi is geworden", zegt hij. "Ze reageren met opmerkingen als: 'Het was een plein, maar het lijkt nu bijna een park'. Tevens geven ze aan dat het 14 Oktoberplein 'er heel anders uitziet dan dat ze zich bij de presentatie van de herinrichtingsplannen hadden voorgesteld'. Dat klopt ook, want tekeningen in ruimtelijke beelden omzetten, is voor veel mensen erg lastig."

Dorpsraad Overloon is de afgelopen jaren nauw bij de herinrichting van het 14 Oktoberplein en andere pleinen en straten in het centrum van Overloon betrokken geweest. Er is een werkgroep geformeerd waarin naast vertegenwoordigers van de dorpsraad ook andere groeperingen zitting hadden. De dorpsraad zelf had een klankbordgroep in het leven geroepen waarin aanwonenden hun reacties op de herinrichtingsplannen konden geven.

"De werkgroep heeft goed gefunctioneerd", concludeert Joop Martens. "Op een aantal punten werden de oorspronkelijke plannen bijgesteld. Zoals met betrekking tot de Museumlaan. Aanvankelijk zouden daar alle bomen moeten wijken. Nu is er een aantal blijven staan. Verder is er meer ruimte gecreëerd voor terrassen. Ook zijn er aanpassingen geweest bij de kerk." De inwoners van Overloon werden over de plannen en de voortgang bij de uitvoering geïnformeerd tijdens informatieavonden. Ook waren er publicaties in het dorpsblad.

"Bij een dergelijk grootschalig en ingrijpend project is het van groot belang dat inwoners van een dorp tijdig en op de juiste manier op de hoogte worden gesteld", aldus de voorzitter. "De plaatselijke ondernemers hebben helaas te lijden gehad van de werkzaamheden, hoewel de aannemer alles in het werk heeft gesteld om wegen zoveel mogelijk open te houden. Desondanks is de herinrichting van het centrum van Overloon goed verlopen."