Politie Gelderland-Zuid

Eerste cijfers Politiemonitor 2005 bekend

Regionaal 18-05-2005 - Minder criminaliteit en groter gevoel van veiligheid in Gelderland-Zuid (02)

De eerste resultaten van de Politiemonitor 2005, een onderzoek onder Nederlanders over veiligheid en veiligheidsgevoelens, zijn bekend. Uit deze eerste cijfers blijkt dat in Gelderland-Zuid de veiligheidsgevoelens van mensen verder toenemen en dat mensen minder problemen in de buurt ervaren. Minder mensen werden slachtoffer van criminaliteit. De meldings- en aangiftebereidheid nam toe en ook de zichtbaarheid en beschikbaarheid van de politie werden beter beoordeeld. Aandachtspunt is de tevredenheid van burgers over het laatste contact met de politie, dit nam af in 2005.

De Politiemonitor Bevolking is een jaarlijks terugkerend onderzoek over veiligheidsbeleving onder Nederlanders. Ruim 1600 inwoners van Gelderland-Zuid zijn telefonisch geënquêteerd over zaken als (on)veiligheidsgevoelens, problemen in de buurt, slachtofferschap en het functioneren van de politie.

Resultaten (cijfers in bijlage)
De categorie buurtproblemen laat een lichte verbetering zien. Minder mensen ervaren overlast van zaken als verkeersoverlast en verloedering.

Zowel landelijk als in Gelderland-Zuid voelen de mensen zich veiliger. Het percentage dat zich wel eens of vaak onveilig voelt daalde van 29,5% in 2004 naar 26%. Landelijk kwam dit percentage uit op 27,7% (was 31,3%). Ter illustratie: ten opzichte van 10 jaar geleden is het onveiligheidsgevoel met 15% gedaald (van 41 naar 26%).

Minder mensen worden slachtoffer van vormen van criminaliteit als (poging tot) inbraak, autocriminaliteit, fietsdiefstal en dreiging met geweld. De eerstgenoemde categorie bleef gelijk, de rest daalde. Gelderland-Zuid loopt hier cijfermatig zo goed als gelijk op met de rest van het land. Ook hier is er een grote daling vergeleken met 10 jaar geleden.

Meldings- en aangiftebereidheid stegen zowel landelijk als regionaal. De aangifte- en meldingsbereidheid in Gelderland-Zuid is verder gestegen en is ruim hoger dan landelijk.

De burgers zijn minder tevreden over het laatste contact dat met de politie geweest is. De tevredenheid bij dit onderwerp splitst zich in: contact na handhaving, (bv. bekeuring) contact na aangifte en melding, en contact bij overige zaken (bv. vergunningverlening). De tevredenheid bij handhaving steeg, de andere twee onderdelen daalden sterk. Gelderland-Zuid heeft juist over dit onderdeel in de Politiemonitor extra vragen gesteld. Deze vragen gaan dieper in op de vraag waarom mensen al dan niet tevreden zijn. De resultaten hiervan worden naar verwachting eind juni bekend.

De resultaten bij Politie in de woonbuurt (beschikbaarheid, zichtbaarheid, optreden en functioneren van de politie in de buurt) zijn in Gelderland-Zuid licht verbeterd ten opzichte van 2004, maar blijven nog iets achter bij het landelijk gemiddelde.

Conclusies
Het gaat hier om de eerste resultaten van de Politiemonitor. De volledige resultaten, met daarin het resultaat van de extra vragen die Gelderland-Zuid gesteld heeft en de uitsplitsing naar districten, worden eind juni verwacht. Dan zullen er ook conclusies getrokken kunnen worden.