Gemeente Den Haag

mei 2005
Steun voor ambitie Den Haag als topwinkelstad (17 mei) Het streven van Den Haag om tot de top van de winkelsteden in Nederland te behoren krijgt veel steun. De reacties op de Detailhandelsnota van het college van burgemeester en wethouders, waarin dit streven is verwoord, zijn positief. Ook steunen de meeste insprekers het beleid om nieuwe internationale winkelformules naar Den Haag te halen. De Detailhandelsnota werd vandaag, na de inspraak, door het college vastgesteld.

Om het doel te bereiken willen burgemeester en wethouders de aantrekkingskracht van het recreatief winkelen in de Haagse binnenstad en Scheveningen zowel regionaal als landelijk versterken. Met name voor de binnenstad wordt daarbij ingezet op een breder en beter aanbod, waarbij nieuwe en internationale winkelformules de voorkeur genieten. Bij het binnenhalen van nieuwe internationale formules zal de gemeente zelf actief werven. Ook zal de gemeente werken aan voorwaarden zoals locaties, promotie, veiligheid, beheer en openbare ruimte.

De gemeente streeft ernaar dat iedere Hagenaar binnen een straal van 1000 meter zijn dagelijkse boodschappen kan doen. De vestiging van nieuwe winkels wordt voortaan door de gemeente getoetst. Om meer zicht te krijgen op de ontwikkelingen rond winkels in de stad, wordt dit jaar gestart met een detailhandelsmonitor die elke twee jaar wordt herhaald. Hierbij vindt op stads-, stadsdeel- en wijkniveau onderzoek plaats. Voor deze detailhandelsmonitor wordt een bedrag van 225.000,- uitgetrokken. Ook zal binnen het gemeentelijk startersbeleid meer aandacht worden geschonken aan startende ondernemers in de detailhandel.

Economisch is detailhandel van groot belang voor de stad. Zo werd in 2003 in de detailhandel 2,2 miljard besteed en werken er meer dan 18.000 mensen. Detailhandel is bovendien een basisvoorziening voor de bevolking en van belang voor het woon- en leefklimaat en het toerisme.