Politie Groningen

Politie start reeks intensieve controles bromfietsers (18/05/05)

Groningen 18-05-2005 -

Gebruik helm achterop gestegen in 2004
Woensdagavond 18 mei 2005 start om 19.30 uur in de stad Groningen de regionale brommerhelmcampagne Zet m op! . Tijdens een grootscheepse controleactie door Regiopolitie Groningen worden bromfietsers gecontroleerd op het gebruik van de helm en op de brommer zelf. De politie richt zich daarbij speciaal op de jeugd. Jonge brommerrijders veroorzaken veel overlast met brommers die teveel lawaai maken en door te hard te rijden.

De controle die op en rond de meikermis in de binnenstad van Groningen plaatsvindt, vormt de start van een reeks grootscheepse controles die de politie de komende tijd in de hele provincie houdt. Daarbij worden brommerrijders op alles gecontroleerd, van certificaat tot bandenkwaliteit, van helmkwaliteit tot reflector. Met behulp van een rollerbank wordt het vermogen van de brommers gecontroleerd.

Helm goed op
Een van de aandachtspunten tijdens de controles is het gebruik van de helm. Het dragen van een helm voorkomt geen ongelukken, maar bij gebruik ervan heeft iemand minder kans op ernstige verwondingen. Rijden zonder helm is bijzonder risicovol. Ook wanneer iemand achterop zit of een korte rit maakt binnen de bebouwde kom. De meeste ongelukken gebeuren namelijk binnen de bebouwde kom.

Om veilig aan het verkeer deel te nemen, moet de helm goed passen en met de kinband goed vastzitten. De helm moet bovendien goedgekeurd zijn volgens de Europese ECE-norm. Belangrijk is ook dat de helm nog in goede staat is. Omdat de helmschaal op den duur broos wordt, is raadzaam een oude helm te vervangen. Vervangen is eveneens het devies na een valpartij, ook al is er geen zichtbare schade. De schokdemping neemt namelijk wel af.

Gebruik helm door meerijders
In onze provincie heeft 98,2% (beduidend meer dan landelijk 93,3%) van de bestuurders een helm op. Vorig jaar was dat 97%. Een op de tien ondervraagde brommerrijders had iemand achterop. De bijrijders hadden allemaal een helm op. Dit Groningse percentage is beduidend hoger dan het landelijk gemiddelde van 85%. De voorlichtingscampagne die de politie in 2004 heeft gevoerd was speciaal gericht op het gebruik van de helm door meerijders. In 2003 had namelijk 1 op de 5 bijrijders geen helm op.

Kwaliteit
De kwaliteit van de helmen in onze provincie is goed. Minder goed is de manier waarop de helm wordt gedragen. Opvallend vaker dan landelijk wordt in Groningen met speling op de kinband gereden (64% t.o.v. landelijk 74%). Van de onderzochte brommerrijders in Groningen heeft 86% een certificaat en 11% een rijbewijs. 3% reed in 2004 met geen van beide. Dit komt overeen met het landelijk gemiddelde. De meerderheid van de (onderzochte) bromfietsers in Groningen is man (ongeveer driekwart). Relatief veel ritten met de bromfiets worden in onze provincie binnen de bebouwde kom gemaakt.