Multikabel


Grote toename SPAM
18 mei 2005

De afgelopen dagen zijn er ontzettend veel Duitstalige spamberichten verstuurd. Het kan zijn dat u iets heeft gemerkt van deze extreemrechts getinte e-mails met onderwerpen als Gegen das Vergessen, Dresden 1945, Auslaenderpolitik en Blutige Selbstjustiz.

Over het algemeen is de inhoud van de berichten heel kort; teksten als Lese selbst voorzien van een link of enkele regels tekst. De spamberichten worden veroorzaakt door het Sober.O-virus.

Er zijn in het verleden meer varianten van het Sober-virus rondgestuurd. Medio vorig jaar vond er ook een Duitstalige extreemrechtse spamrun plaats. Een paar weken geleden werd een nieuwe Sober-variant ontdekt. Deze worm heeft zich ontzettend snel verspreid en genesteld op pcs waarop geen recente virusscanner geïnstalleerd is. Pcs die zijn besmet met deze Sober.P-worm, halen nu automatisch een nieuwe versie van het virus op. Deze nieuwe variant, Sober.O, is verantwoordelijk voor het versturen van de Duitstalige spam. De Sober.O worm verspreidt zichzelf niet, maar verzamelt e-mailadressen op de besmette computer. Daarna stuurt de worm de spam naar de gevonden adressen.

Het Multikabel Spamfilter herkent het Sober-virus en kan er, indien u dit wenst, voor zorgen dat u geen last meer hebt van de hinderlijke berichten. Door in te loggen op de Service Site, kunt u onder de optie E-mail instellingen klikken op Spamfilter wijzigen. Door hier de optie Spam met hoge score {Spam!} verwijderen aan te vinken, worden deze berichten automatisch verwijderd.