Koninklijk Horeca Nederland

CAO Horeca voor 320.000 werknemers

Persbericht 18 mei 2005
Vernieuwing van de arbeidsverhoudingen en arbeidsvoorwaarden noodzakelijk
Geen CAO Horeca voor 320.000 werknemers
WOERDEN, 18 mei 2005 - De werknemers in de horeca krijgen geen CAO. Naar de mening van Koninklijk Horeca Nederland blokkeert conservatief denken van de vakbonden iedere vernieuwing in de arbeidsvoorwaarden. In deze economisch onzekere tijd is vernieuwing voor zowel werkgever als werknemer noodzakelijk. "We zijn dan ook behoorlijk teleurgesteld", stelt Dirk Vreugdenhil namens de werkgevers. "De vakbonden hebben een unieke kans laten lopen om baanbrekend werk te verrichten in de vernieuwing van de arbeidsverhoudingen binnen zo'n toonaangevende sector als de horeca!" Koninklijk Horeca Nederland heeft nu een eindbod neergelegd met een ultimatum van vier weken.

Sinds het begin van de onderhandelingen heeft Koninklijk Horeca Nederland de voorstellen een aantal maal bijgesteld om tegemoet te komen aan wensen van de bonden. Zelf hebben de bonden de werkgevers geen enkele handreiking gedaan. De bonden willen nu terug naar af om het onderhandelingsproces van begin af aan opnieuw te gaan voeren.

Met het eindbod wil Koninklijk Horeca Nederland het voor werkgevers een stuk makkelijker maken om zelf veel meer met al het personeel, maar ook met medewerkers individueel te regelen. Veel overbodige regels moeten op deze manier verdwijnen. "We hebben de beslissingsbevoegdheid omtrent de arbeidsvoorwaarden zoveel mogelijk bij de onderneming willen leggen", aldus Dirk Vreugdenhil. "Hierdoor wordt er minder binnen strakke CAO-kaders geregeld, maar meer aan de werkgever en werknemers zelf overgelaten. De arbeidswetgeving is dermate veranderd, dat je daar zorgvuldig op in moet spelen. We hebben de flexibiliteit voor de onderneming en veilig & gezond werken voor de werkgevers als uitgangspunten genomen om tot een evenwichtige CAO te komen."

In het eindbod worden functiewaardering, beloning, contractduur en arbeidstijd binnen een nieuwe flexibele CAO geregeld. Hierbij kan de onderneming zaken zelf oppakken en regelen. Omdat de horecaomzet en winstgevendheid onder grote druk staan zal er geen ruimte zijn voor structurele loonsverhoging. Werknemers die al enige tijd in dienst zijn ontvangen volgens het eindbod in oktober wel een eenmalige uitkering van 0,5%. Binnen de looptijd van 3,5 jaar wordt jaarlijks overlegd over een mogelijke loonsverhoging.

Andere belangrijke punten van het eindbod luiden:
* functies, taken en verantwoordelijkheden worden flexibel gewaardeerd;

* de gemiddelde werkweek bedraagt 38 uur, maar kan flexibel ingezet worden in drukke of rustiger tijden. Bij meer dan 42 uur wordt overwerk extra uitbetaald;

* contracten kunnen binnen 5 jaar maximaal 5 keer worden verlengd, daarna gaat het automatisch over in een contract voor onbepaalde tijd;

* Veilig en gezond werken is belangrijk. Dat betekent dat werkgever en werknemer daar vooral samen aan moeten werken;
* Bij ziekte wordt na 2 wachtdagen het loon de eerste 52 weken tot 95% aangevuld, daarna nog eens 52 weken tot 75%;
* De horeca erkent 5 feestdagen. Als op die feestdagen wordt gewerkt, volgt een vervangende vrije dag. Is dat niet mogelijk dan volgt een feestdagentoeslag. Het is mogelijk dat de werknemer christelijke feestdagen inruilt voor andere religieuze feestdagen;
* De CAO kent een nieuwe advies- en geschillenregeling. Dat moet de goede toepassing van de CAO in ondernemingen bevorderen;
* De CAO kent voor leden van Koninklijk Horeca Nederland een mogelijkheid om de CAO voor de hele onderneming toe te passen als horeca niet de hoofdactiviteit is. Dat bevordert goed en eenduidig personeelsbeleid.

Koninklijk Horeca Nederland houdt er terdege rekening mee dat de vakbonden het eindbod van de werkgevers niet accepteren. In dat geval bezint de onderhandelingsdelegatie zich op een nieuw te volgen strategie.

---

JH 18 mei 2005