Business Software Alliance

Releases
30 procent software in Nederland illegaal
Ondanks afname piraterijpercentage grotere verliezen voor software-industrie; nationale overheid moet actie ondernemen

Amsterdam, 18 mei 2005 - 30 procent van de gebruikte software in Nederland is illegaal. Het percentage illegale software daalde wel: van 33% in 2003 naar 30% in 2004. Nederland behoort hiermee wereldwijd tot de top-20 van landen met het laagste piraterijpercentage en behoort in die groep met Zwitserland en Ierland tot de drie landen die in 2004 met 3% de sterkste daling realiseerden ten opzichte van 2003. De financiële schade voor softwareproducenten in Nederland als gevolg van softwarepiraterij steeg echter met bijna 10% van $577 miljoen in 2003 tot $628 miljoen in 2004. Dit blijkt uit onafhankelijk wereldwijd onderzoek van de Business Software Alliance (BSA). De 2004 Global Piracy Study is uitgevoerd door het gerenommeerde onderzoeksbureau IDC in opdracht van de BSA.

Binnen de Europese Unie ligt het percentage illegale software met 35 procent 5 procent hoger dan in Nederland. Ook hier geldt echter dat de schade voor nationale en internationale softwareproducenten toegenomen is, aangezien de waarde van de illegale software met $2,4 miljard is gestegen tot $12,1 miljard. Ter vergelijking: het piraterijpercentage in Noord-Amerika ligt op 22% bij een waarde van de illegale software van $7,5 miljard. Groeieconomie China kent een percentage illegaal softwaregebruik van maar liefst 90% bij een waarde van de illegale software van $3,5 miljard.

Mirjam van Avezaath, woordvoerder van de BSA in Nederland: "Ondanks een daling van het piraterijpercentage neemt de financiële schade van softwarepiraterij - in de huidige groeiende IT-markt - juist toe. Dit plaatst de afname van het piraterijpercentage in het juiste perspectief en geeft aan dat er alle reden is voor BSA om haar campagnes onverminderd voort te zetten."

Technologieonderzoeksbureau IDC voerde het onderzoek uit in opdracht van de BSA. De onderzochte softwaremarktsegmenten zijn onder andere besturingssystemen, consumentensoftware en software voor lokale markten. Voor de analyse maakte IDC gebruik van informatie over hardware- en softwarelevering en voerde het bureau ruim 7.000 interviews in 23 landen uit. Daarnaast werden analisten in meer dan 50 landen gevraagd lokale marktcondities te omschrijven.

Beth Scott, Vice-president BSA voor Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA): "Hoewel enige vooruitgang is geboekt in het terugdringen van softwarepiraterij, blijft illegaal gebruik economische groei en de ontwikkeling van de informatie-economie in de weg staan. De BSA spant zich in om hier verandering in te brengen, maar kan dat niet alleen. Overheden moeten bijvoorbeeld met verbeterde regelgeving rondom auteursrechten hun verantwoordelijkheid nemen. Hiermee worden innovatie in creatieve sectoren en respect voor intellectueel eigendom gestimuleerd."

"Softwarepiraterij komt het meest voor in landen en regio's waarin de softwaremarkt groeit en personal computing steeds meer deel uitmaakt van het dagelijkse leven, thuis en op het werk", zegt Steven Frantzen, algemeen directeur IDC Centraal en Oost-Europa, Midden-Oosten en Afrika. "De ruim 50 landen in de EMEA-regio symboliseren een microkosmos van de wereldwijde piraterij. Landen met een hoog percentage illegale software kunnen hierbinnen leren van de ervaringen en methodes van die met lage percentages."

Lokale softwareontwikkelaars en groeimarkten zien zich gesteld voor grote mogelijkheden én uitdagingen wanneer ze piraterij willen terugdringen om hun groeipotentieel te benutten. Als reactie op het onderzoek verklaart Eilert Hanoa, CEO van Mamut, leverancier van complete, geïntegreerde oplossingen voor kleine bedrijven: "De toekomst van software is afhankelijk van het feit dat mensen beseffen dat software niet van lucht wordt gemaakt. Het ontwikkelen, verkopen en ondersteunen van software vereist visie, toewijding en investeringen. Softwarepiraten ondermijnen de drijfveer van diegenen die zich hiermee bezighouden. Dit leidt uiteindelijk tot schade aan het lokale en internationale bedrijvennetwerk, dat afhankelijk is van een krachtige IT-industrie. Het terugdringen van piraterij moet dan ook een prioriteit zijn van iedere overheid die de digitale economie wil stimuleren."

dringen illustreren aan de hand van aanvullend onderzoek naar het economische potentieel van een daling van softwarepiraterij. Later dit jaar ontvangen overheden wereldwijd de resultaten van dit onderzoek.

EU Enforcement Directive
De resultaten van de 2004 Global Piracy Study onderstrepen dat softwarepiraterij een groot probleem is in de Europese Unie. De soepele implementatie van de EU Enforcement Directive, aangekondigd in 2004, is essentieel om piraterij tegen te gaan. De Directive wordt nu op nationaal niveau geïmplementeerd in verschillende landen en introduceert nieuwe en bewezen antipiraterij-tools.

Beth Scott: "De deadline voor implementatie van de EU Enforcement Directive is over twaalf maanden. Het is zaak dat overheden gaan nadenken over de manier waarop ze de regels voor het beschermen van het intellectueel eigendom kunnen verbeteren. Dit IDC-onderzoek laat zien dat er dringend aandacht moet worden besteed aan het terugdringen van piraterij en aan de wijze waarop men van een afname van softwarepiraterij kan profiteren."

met onderwijsinstellingen en brancheverenigingen. Deze campagnes onderstrepen de waarde van software en het belang van goed softwarebeheer voor bedrijven. Bedrijven die hun softwaregebruik willen inventariseren of willen nagaan wat softwarepiraterij precies inhoudt, kunnen terecht op www.bsa.org/netherlands. Deze website biedt nuttige tips over softwaregebruik en -licenties, gratis audittools, een handleiding voor softwarebeheer en informatie over het belang van licentieaanschaf.

Voor meer informatie over het onderzoek: www.bsa.org/globalstudy.

# # #

Business Software Alliance (BSA)
De Business Software Alliance (BSA) richt zich op het bevorderen van een veilige en legale digitale wereld. De BSA fungeert als spreekbuis van de commerciële softwaremarkt en hardwarepartners in de richting van overheden en de internationale markt. Leden van de organisatie behoren tot de snelst groeiende industrie ter wereld. De BSA-programma's ondersteunen technologie-innovatie op basis van educatie en beleidsinitiatieven die bescherming van auteursrechten, cyber-beveiliging, handel en e-commerce bevorderen. BSA-leden zijn onder andere 4D, Adobe, Apple, Autodesk, Avid, Bentley Systems, Borland, BVRP Software, Cadence Design Systems, Cisco Systems, CNC Software/Mastercam, Corel, Dell, Entrust, HiT Internet Technologies, HP, IBM, INSYSTEK, Intel, Intergraph, Internet Security Systems, iQuate, LMS International, Macromedia, McAfee, Magix, Mamut, Microsoft, MicroStar, Monotype imaging, Nemetschek, O&O Software, OWG, Panda Software, PTC, Realviz, RSA Security, SAP, SGS, SIA, Softline Pastel, Solidworks, SP Grupo Sage, Staff & Line, Sybase, Symantec, UGS Corp., VERITAS Software, Visma, WRQ en Young Digital Poland.

IDC
IDC is één van 's werelds meest gerenommeerde marktanalyse- en adviesbureaus op het gebied van informatietechnologie en telecommunicatie. IDC analyseert en voorspelt technologische trends, op basis waarvan haar klanten gedegen strategische beslissingen kunnen nemen als het gaat om IT-aankopen en business strategie. Meer dan 700 IDC analisten in 50 landen verzorgen lokale expertise en inzicht in de technologiemarkten. Al 40 jaar vertrouwen directeuren en IT managers op het advies van IDC om keuzes te maken die bijdragen aan het succes van hun organisatie. IDC is een onderdeel van IDG, gespecialiseerd in technologie media, onderzoek en evenementen.