Partij van de Arbeid


Persbericht


Den Haag, 17 mei 2005


PvdA-alternatief om Antilliaanse probleemjongeren aan te pakken


Woensdag 18 mei debatteert de Tweede Kamer over de aanpak van Antilliaanse risico-jongeren. Al eerder presenteerde de PvdA een actieplan om de Antilliaanse probleemjongeren aan te pakken. Een plan dat in tegenstelling tot de kabinetsvoorstellen wel houdbaar en in samenwerking met de Antillen uitvoerbaar is.


In dit PvdA-alternatief komen naast extra aandacht voor onderwijs en culturele vorming op de Antillen óók een aantal strenge maatregelen terug. Zo pleit de PvdA voor een sociale vormingsplicht voor jongeren op de Antillen. Nederland zou het plan van premier Ys om hiertoe te komen dan ook actief moeten steunen.


Daarnaast moet de voogdijregeling voor minderjarige Antilliaanse jongeren die naar Nederland komen door de Antilliaanse en Nederlandse overheid worden uitgevoerd en gecontroleerd. Dat betekent onder meer dat jongeren, tot 18 jaar, zonder voogd in Nederland weer worden herenigd met hun ouders/voogd op de Nederlandse Antillen en Aruba.


De PvdA is tevens van mening dat Antilliaanse jongeren zonder vast adres in Nederland, zonder werk of voldoende scholing, moeten worden opgevangen in internaten en van daaruit een verplichte inburgeringscursus-scholing-arbeidsmarkttraject moeten krijgen.


Er moet een terugkeerregeling komen voor Antilliaanse bolletjesslikkers Zij krijgen na het uitzitten van hun detentie, direct een enkele reisticket naar de Antillen of Aruba en worden op een zwarte lijst gezet. Deze ex-gedetineerden vormen namelijk in toenemende mate een overlast en criminaliteit veroorzakende groep in de grote steden.


Tot slot moet Nederland de opvang van drugsverslaafden op de Antillen actief steunen. Voorwaarde hierbij is echter de afspraak dat Antilliaanse drugsverslaafden die in Nederland in de problemen komen, op de Antillen kunnen worden opgevangen en behandeld.


Met deze voorstellen wordt niet alleen de problemen van jongeren die nu naar Nederland komen aangepakt, maar ook die veel grotere groep die allang in Nederland is. Dit in tegenstelling tot de aanpak van het kabinet. De voorgestelde terugstuurregeling zal vanwege juridische, praktische en bestuurlijke problemen op grote bezwaren stuiten.




Partij van de Arbeid