Gemeente Sneek


Raad op straat: laagdrempelige ontmoeting
Meer dan honderd bezoekers van de jaarmarkt hebben dinsdag een gesprekje gehad met gemeentebestuurders van Sneek. Het initiatief om op straat met elkaar te praten, werd van beide kanten erg gewaardeerd. Raadsleden, burgemeester, gemeentesecretaris en griffier zaten in 'huiskamertjes' die door de Kringloopwinkel waren ingericht, op de jaarmarkt. De koffie en de thee stond klaar en bezoekers konden aanschuiven op de bank om met het gemeentebestuur van gedachten te wisselen over elk onderwerp waar ze maar vragen over hadden.

Klaar terwijl u wacht
Zowel jaarmarktbezoekers als vertegenwoordigers van de gemeente constateerden dat een persoonlijk gesprek in een ongedwongen sfeer de meest laagdrempelige vorm van communicatie is die er bestaat. Het frappeerde de raadsleden soms dat bezoekers hun vraag bij hun aan tafel op de jaarmarkt stelden, terwijl diezelfde bezoekers ook even hadden kunnen binnenwippen op het stadhuis. Dit soort gesprekken leidde vaak tot directe resultaten, want deze vragen konden à la minute worden afgehandeld. De vertegenwoordigers van het gemeentebestuur hadden een hot line met ambtenaren op het gemeentekantoor, zodat concrete vragen en probleempjes veelal meteen konden worden beantwoord of opgelost.

Ontwikkelingen
Onderwerpen die niet stante pede door een concrete actie uit de wereld konden worden geholpen, maar meer om actie op termijn of voortdurende aandacht vroegen werden ook besproken. Deze gespreksonderwerpen varieerden van vragen over de Europese grondwet tot bezorgdheid over de handhaving van het hondenpoepbeleid in Sneek. Verder kwam vaak verkeersoverlast ter tafel en werden een aantal verkeersonveilige situaties genoemd. Veel bewoners gaven ook een klacht door over het openbaar groen of de bestrating, anderen meldden dat de waardering in het kader van de Onroerende Zaakbelasting (OZB) toch wel tegenviel. Weer anderen vonden het jammer dat aantal huurwoningen steeds kleiner wordt.

Ideeën
Er werden ook ideeën aangedragen. Een aantal bezoekers tipte het gemeentebestuur dat de Milieupas volgend jaar niet alleen op naam van de hoofdbewoner moet worden. Anderen lanceerden een interessant initiatief met betrekking tot het openbaar vervoer in Sneek. Zij hadden geconstateerd dat er behoefte bestond aan verbetering van het openbaar vervoer en dachten aan het opzetten met vrijwilligers een vervoerscentrum in Sneek. Oudere inwoners zouden hiervan tegen een gereduceerd tarief gebruik van mogen moeten maken. Dit zou gerealiseerd kunnen worden door een beroep te doen op de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG).

Klachten
De klachten waarmee bezoekers kwamen hadden voor een belangrijk deel betrekking op het gebruik van de openbare ruimte, en dan met name de communicatie daarover. Zij gaven aan dat het aanbeveling verdient duidelijker te laten weten wanneer welke straat is afgesloten en dat het parkeren door bouwbedrijven tijdens de uitvoering van projecten beter geregeld zou moeten worden. Tenslotte viel op dat veel bezoekers zich erover beklaagden dat toezeggingen die tijdens hoorzittingen werden gedaan door bestuurders of ambtenaren vaak niet worden nagekomen.

© copyright 2005 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 17-5-2005