Voedingcentrum


Controle op huisverkoop vlees en biologische zuivel

18 mei 2005

Bij een kleinschalige controle van huisverkooppunten van vlees en biologische zuivel heeft de Voedsel en Waren Autoriteit relatief veel overtredingen van de regels geconstateerd. Hoewel deze overtredingen geen direct gevaar vormden voor de gezondheid, is het goed alert te zijn bij het kopen bij de boer. Let vooral op de hygiëne en koeling bij bederfelijke producten zoals vlees en zuivel.

Producten die rechtstreeks worden gekocht bij de boer moeten net als producten uit de supermarkt of speciaalzaak voldoen aan de regels van de Warenwet. De Voedsel en Waren Autoriteit controleert daarom ook verkooppunten aan huis. Ook het Centraal orgaan voor kwaliteitsaangelegenheden in de zuivel (COKZ) controleert op boerderijen. De VWA heeft in de periode juni tot en met oktober 2004 68 verkooppunten van vlees en 46 verkooppunten van biologische zuivel gecontroleerd op hygiëne, (bewaar)temperatuur en etikettering.

Overtredingen

Ruim eenderde van de verkooppunten van vlees hield zich niet aan de regels voor het handhaven van de bewaartemperatuur en etikettering. Het vlees werd bijvoorbeeld bewaard in vriezers met een te kleine vriescapaciteit. Ook werd er niet of onjuist geëtiketteerd. Bij de huisverkoop van biologische zuivel werden er in ongeveer een kwart van de gevallen overtredingen geconstateerd. Hierbij ging het vooral om onvoldoende hygiëne en een onjuiste bewaartemperatuur.

Tips voor kopen bij de boer

Omdat bacteriën onzichtbaar zijn, is het erg moeilijk te zien of er bij de verkoop aan huis hygiënisch gewerkt wordt. Als algemeen advies geldt eigenlijk altijd: bij twijfel niet kopen. Verder kunt u erop letten of de ruimte waar de producten worden verkocht schoon en goed onderhouden is. Ook moet er geen ongedierte zoals insecten of muizen bij de producten kunnen komen. Bederfelijke producten moeten uiteraard goed gekoeld worden bewaard en zijn voorzien van een houdbaarheidsdatum. Bevroren vlees moet in een grote vriezer worden bewaard. Ten slotte is het belangrijk dat bij de boer gekochte rauwe melk voor gebruik wordt gekookt om ziekteverwekkende bacteriën onschadelijk te maken.