FNV

Oproep aan dochters Vendex KBB sociaal overleg te starten

FNV Bondgenoten roept werkmaatschappijen van detailhandelonderneming Vendex KBB op snel met voorstellen te komen voor nieuwe cao's. De vakbond eist loonsverhogingen van 1,25 procent vanaf het begin van dit jaar.
De werkmaatschappijen - zoals V&D, Hema, Bijenkorf, Praxis, Dixons en M&S Mode - sluiten aparte cao's af. Maar dit jaar wil het concern de decentrale onderhandelingen strak coördineren. Daarom trapte topman Ed Hamming het cao-seizoen binnen de onderneming op 9 mei hoogstpersoonlijk af.

Uit onderzoek van de werkgever zou blijken dat de werkmaatschappijen van Vendex KBB `niet marktconform' belonen, lees: te veel loon betalen. Bovendien moeten de medewerkers langer werken. Variabele beloning en flexibele werktijden zouden aanvaardbaar zijn voor de werknemers.

Maar het rapport met deze uitkomsten wil de raad van bestuur niet aan FNV Bondgenoten geven. Lastig, vindt vakbondsbestuurder Margreet Jansen. "Als Vendex KBB wil dat wij over aanpassingen praten, moeten we het toch tenminste over dezelfde gegevens beschikken."

Volgens onderzoek van bureau McKinsey zouden de meeste medewerkers geen bezwaar hebben tegen langer werken en driekwart van het personeel zou een variabele beloning prima vinden. Jansen: "Velen willen misschien best langer werken, maar dan wel tegen het geldende uurloon. Variabele beloning is prima, maar niet in plaats van vast loon. En dat is wat de holding nu juist niet bedoelt."

Tot nu toe heeft alleen M&S Mode voorstellen gedaan voor de hervatting van de onderhandelingen die in 2004 werden opgeschort. (V&D heeft een nog lopende cao. Praxis heeft al wel afspraken over 2004 gemaakt.)

Jansen maakt zich zorgen. "Het wordt gen gemakkelijk jaar. Als de bedrijven niet met ons willen praten, kunnen we ook geen loonsverhogingen bedingen. Dat zou van slecht werkgeverschap getuigen. Het lijkt erop dat het door Vendex KBB zelf altijd zo geroemde sociaal beleid verdwenen is."

Hieronder kunnen vakbondsleden bij werkmaatschappijen van Vendex KBB de brief over de situatie ophalen.
Attachments:
ledenbrief Vendex KBB.doc