FloraHolland


Weekbericht vestiging Rijnsburg: week 19

RIJNSBURG (18 mei 2005) - Week 19 was de week na moederdag en voor het Pinksterweekend. Het prijsniveau van de week er voor hebben we aardig vast kunnen houden door een gemiddelde prijs van 0,211 te realiseren. Dit is 0,016 hoger dan week 19 van 2004, wat toen de week voor moederdag was. Aan het einde van de week zagen we zelfs een licht oplopende markt met een middenprijs van 0,223 op vrijdag. We zagen een hogere middenprijs bij Chrysant, Anjer, Alstroemeria en een aantal jaarrond zomerbloemen als Solidago, Gyps en Hypericum.

Het aanbod in stuks was met 22 procent fors lager dan vorig jaar. Deze daling zit voor een groot deel in de tulpen. Vorige week stond er exact de helft van het aantal stuks van dezelfde week vorig jaar. Totaal 4,6 miljoen stuks, gemiddelde prijs 0,095. Vorig jaar was de gemiddelde prijs 0,082. De prijsvorming lijkt iets beter, maar er moet wel gerealiseerd worden dat er vorig jaar behoorlijk meer tulpen van buiten stonden vergeleken met dit jaar. Er stonden ook meer kastulpen, omdat het vorig jaar de week voor moederdag was. Daarnaast laten ook de eerder genoemde producten een daling in aanvoer zien. Bij de zomerbloemen zit de daling vooral in de producten afkomstig uit Israël.

De kamerplanten zijn in dit beeld een uitzondering. Daar zien we een stijging van 30 procent in de aanvoer gecombineerd met een prijsstijging van ruim 0,010.


---