Provincie Groningen

Kunstenaarsinitiatieven aan de slag in de Creatieve Stad 17 mei 2005

Een creatieve stad is van belang voor het vestigingsklimaat in de gehele provincie. Daarom wil de provincie zich inzetten om verbindingen te leggen tussen creativiteit, kennis en innovatie en ondernemen om op die manier een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een creatief milieu. In de nieuwe cultuurnota is daarvoor ondermeer onder de noemer "De Creatieve Stad" een budget van EUR 30.000,- gereserveerd voor kunstenaarinitiatieven. Vandaag heeft het college van GS besloten zes kunstenaarsinitiatieven opdracht te geven een projectvoorstel te formuleren om het creatieve klimaat van Groningen te versterken. Het betreft de initiatieven: Platform GRAS, Nieuwe Garde, NP3, Stichting VhdG, Pavlov Media en La Guardia.

In de stad Groningen zijn belangrijke voorwaarden aanwezig om te komen tot de ontwikkeling van een creatief milieu: de Rijksuniversiteit Groningen, een aantal kunstvakopleidingen, het bedrijfsleven, een dichte culturele infrastructuur en veel creatieve en innovatieve mensen. Bij de ontwikkeling van creatieve milieus is het van belang dat informele en kleinschalige netwerken met elkaar worden verbonden. Kunstenaarsinitiatieven kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Diversiteit, vermenging van functies en experiment zijn hierbij belangrijk. Dit jaar wil de provincie met het budget "Kunstenaarsinitiatieven" bestaande samenwerkingsverbanden van kunstenaars ondersteunen, die met een nieuwe benaderingswijze een belangrijk onderdeel vormen van het creatieve en/of innovatieve netwerk binnen de stad.

De zes organisaties krijgen ieder voor het maken van een projectvoorstel EUR 500. Uiteindelijk zullen twee projectvoorstellen geselecteerd worden om uitgevoerd te worden voor een bedrag van ieder EUR 13.500.
De Provinciale Adviesraad Beeldende Kunst (PABK) zal het college hierin adviseren. In de zomer 2005 zal de selectie bekend gemaakt worden, zodat de uitvoering in september 2005 kan starten.