Provincie Groningen

Provincie wil betere aanpak van kindermishandeling 17 mei 2005

De provincie wil dat de aanpak van kindermishandeling wordt verbeterd. Om dit te bereiken gaan de verschillende hulpinstellingen op dit terrein in opdracht van GS een convenant opstellen. Hierin worden afspraken vastgelegd over taken, verantwoordelijkheden, regievoering en samenwerking in de hulpverlening. Daarnaast gaat men afspraken maken over het vergroten van kennis en vaardigheden voor de goede uitvoering van een sluitende aanpak kindermishandeling. Het convenant moet op 1 januari 2006 in gaan.

Onze provincie heeft de afgelopen jaren te maken gehad met een stijgend aantal meldingen van kindermishandeling. Momenteel is sprake van 1.500 meldingen op jaarbasis. De provincie heeft voor 2005-2008 al extra geld uitgetrokken om de wachtlijst die hierdoor is ontstaan weg te werken. Daarnaast kondigde GS in het beleidskader Jeugdzorg 2004-2007 al aan ook aan de slag te gaan met de verbetering van de aanpak van kindermishandeling.

De provincie heeft een aantal meest betrokken hulpinstellingen, ter voorbereiding van een convenant, gevraagd een advies op te stellen voor een sluitende aanpak kindermishandeling. Dit advies is opgesteld GGz-jeugd, Accare (kinder- en jeugdpsychiatrie), MJD (Maatschappelijke Juridische Dienstverlening), Thuiszorg en Bureau Jeugdzorg. In dit advies geven de instellingen aan dat duidelijke afspraken de zorg voor gezinnen waarin kinderen mishandeld worden beduidend kunnen verbeteren. Dit advies vormt het uitgangspunt voor het convenant.
Het project waarin met de hulporganisaties afspraken voor een sluitende aanpak kindermishandeling worden gemaakt die in een convenant worden vastgelegd, ligt in handen van het Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling Groningen. GS hebben hier EUR 60.000,- voor uitgetrokken.