Partij van de Arbeid


Den Haag, 18 mei 2005


Vragen van de leden Verbeet en De Vries (beiden PvdA) aan de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie


over het niet verlenen van het Nederlanderschap aan Feyenoord-voetballer Kalou


* Waarom heeft u het verzoek om een versnelde naturalisatie van Feyenoord-voetballer Salomon Kalou afgewezen?


* Is het waar dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en staatssecretaris Ross-Van Dorp (VWS) u hebben geadviseerd het verzoek wel in te willigen? Waarom heeft u deze adviezen genegeerd?


* Is het gebruikelijk dat de staatssecretaris van VWS u adviseert over aanvragen tot naturalisatie door sporters? Zo ja, is het vaker voorgekomen dat u een positief advies van de bewindspersoon voor sport niet overneemt? Om wie ging het destijds en waarom is toen het advies niet overgenomen? Zo nee, waarom heeft de staatssecretaris u nu wel geadviseerd?


* Op grond waarvan bent u van oordeel dat voor de naturalisatie van Kalou onvoldoende Nederlands belang aanwezig is?


* Hebt u het feit dat Kalou onder de voorwaarde van naturalisatie al voorlopig was geselecteerd voor het WK voor spelers onder de twintig jaar deze zomer en de schriftelijke toezegging van bondscoach Van Basten dat hij zeer waarschijnlijk ook zou zijn geselecteerd voor (kwalificatiewedstrijden voor) het WK in 2006 meegewogen bij uw beslissing? Zo ja, waarom was dit geen reden hem te naturaliseren? Zo nee, waarom niet?


* Kan een overzicht worden verschaft van alle in artikel 10 van de Rijkswet op het Nederlanderschap bedoelde naturalisaties in afwijking met de voorgeschreven procedures? Waarom zijn deze verzoeken tot naturalisatie wel toegekend en die van Kalou niet?