Politie Midden- en West Brabant

Tilburgs biketeam gaat uitbreiden

TILBURG, 18 mei 2005

Tilburgs Burgerbiketeam gaat uitbreiden

TILBURG: De politie van het team Binnenstad gaat door met het Burgerbikeproject. De evaluatie over het eerste half jaar van het team is zo positief dat het project wordt voortgezet en zelfs uitgebreid. Deze week begint in samenwerking met vrijwilligerscentrale Contour een campagne om zes nieuwe burgerbikers te werven. De gemeente Tilburg neemt de kosten van deze uitbreiding voor haar rekening.

Installatie september 2004
Het burgerbiketeam werd op 16 september 2004 door burgemeester Vreeman en districtschef Frans Swinkels geïnstalleerd. Het team startte met negen burgerbikers. Er is in de afgelopen maanden slechts één biker afgehaakt. Met de geplande uitbreiding van zes komt het team op veertien vrijwilligers. De burgerbikers zijn voor de politie van het team Tilburg Binnenstad de extra ogen en oren in het werkgebied. Naast het preventief aanwezig zijn en het signaleren van verdachte omstandigheden, geven de bikers ook informatie aan het publiek en verwijzen zij naar de juiste instellingen.

Evaluatie
De grote kracht van het burgerbiketeam is het zichtbaar aanwezig zijn in het publieke gebied en het preventieve karakter dat daarvan uitgaat. De bikers krijgen regelmatig positieve reacties van burgers en winkeliers die hun aanwezigheid in het centrum van Tilburg op prijs stellen. Tevens blijkt uit de evaluatie dat zij het probleem van hangjongeren in het centrum bijvoorbeeld bij winkelcentrum Heuvelpoort goed bestrijden. De overlast van dergelijke groepen is daardoor verminderd. Door hun aanwezigheid op straat werden de burgerbikers regelmatig met de bekende veelplegers geconfronteerd. Ook dan bleek dat de aanwezigheid van het team deze lieden deed vertrekken. Daarnaast hielden de bikers op heterdaad een winkeldief aan die achtervolgd werd door een winkelier. Deze aanhouding is geen specifieke taak voor het fietsteam maar behoort wel bij de bevoegdheden die iedere burger heeft. Verder maakten de vrijwilligers regelmatig melding van zwerfvuil, kapotte afbakken en dergelijke bij de gemeente en het Brabants Afval Team. De bikers zijn door hun optreden een vertrouwd beeld in de Tilburgse binnenstad geworden.

Gemeente sponsort het burgerbiketeam
Uit de evaluatie blijkt dat het project een succesvolle bijdrage levert aan het veiligheidsbeleid van de gemeente Tilburg, wat past binnen het uitgangspunt van de gemeente om burgerparticipatie te stimuleren. De gemeente zorgt bij deze uitbreiding voor de financiële dekking van de dagvergoedingen van de bikers en het fietsmateriaal. Of de bijdrage van de gemeente ook een structureel karakter krijgt is nog onderwerp van gesprek tussen de gemeente en politie.

De functie
De politie is nu op zoek naar kandidaten voor de functie van burgerbiker en wil het team met zes vrijwilligers uitbreiden. De bikers zijn uitgerust met een degelijke fiets, opvallende kleding met op de rug de opdruk burgerbiker en een mobiele telefoon. Want als er echt iets aan de hand is, moeten ze de beroepscollegas erbij halen. Er is altijd een eenheid van het politieteam Binnenstad op straat om indien nodig assistentie te verlenen. De opzet is dat de burgerbikers in koppeltjes ten minste één dagdeel per week beschikbaar zijn. De inzet zal vooral gepland worden op koopavonden, marktdagen, zaterdagen en koopzondagen.

Functie-eisen en selectieprocedure
Het werk- en denkniveau voor deze vrijwilligersfunctie is minimaal VMBO. De minimumleeftijd is 18 jaar. Een EHBO diploma en lokale bekendheid in de Tilburgse Binnenstad zijn een pré. Een gesprek en antecedentenonderzoek maken deel uit van de selectieprocedure. Er wordt gestart met een inwerkperiode en een aanvullende opleiding. Aanstelling geschiedt door het tekenen van een
vrijwilligersovereenkomst en geheimhoudingsverklaring. De politie stelt representatieve kleding en een fiets ter beschikking. Een onkostenvergoeding wordt per dagdeel toegekend.

Informatie
Bij de vacaturebank van Contour in Tilburg, telefonisch bereikbaar op telefoonnummer. 013 5434572 kan meer informatie over deze vrijwilligersfunctie opgevraagd worden. Ook kan men de vacaturebank bezoeken op maandag- dinsdag of woensdag tussen 13.00 en 17.00 uur. Het bezoekadres is St. Annaplein 21 te Tilburg. Inlichtingen zijn ook te verkrijgen bij de Politie Midden en West Brabant, bij dhr. P Santegoeds coördinator Volontairs, telefoonnummer 076-5437512. De politie organiseert voor de kandidaten een informatiebijeenkomst waar verder op de functie zal worden ingegaan.

Auteur: Willem van Hooijdonk