Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

het weer nader verklaard

Het groen gaat overheersen

Wat het weer betreft gedraagt mei zich niet als een echte lentemaand, maar een buitengewoon zachte april gaf de natuur een krachtige ontwikkelingsimpuls. In mei is er aan regenwater geen gebrek, daardoor valt de snelle groei in de plantenwereld niet meer te stuiten. Voor een snelle ontwikkeling van insecten is het koude en vochtige weertype minder gunstig en dat heeft weer gevolgen voor de teruggekeerde zwaluwen en gierzwaluwen, die juist in deze periode veel insecten moeten vangen voor het grootbrengen van de jongen.

Grote boeigolf voorbij

Mei heet in de volksmond de bloeimaand, maar voor vele kruiden, heesters en bomen is de bloei alweer voorbij. Het groen gaat overheersen. Klein hoefblad, paardebloem, look zonder look en pinksterbloem verdwenen van het toneel, de bloei van de fruitbomen is over, de tulpen zijn grotendeels gekopt en de iepenvruchtjes liggen massaal op straat. Die vruchtjes zijn steriel, een jonge iep zal men nooit zien op schieten. Stuifmeelverspreidende bomen zijn ook uitgebloeid, alleen de den moet nog beginnen Het stralende wit van sleedoorn, vogelkers, wilde kers en krentenbomen is eveneens verdwenen, maar er is nog steeds witte bloesem te bewonderen. Het volop bloeiende fluitenkruid vormt een sierlijke guirlande langs bermen en bosranden. De witte meidoorn bloeit nog volop. In het oosten van het land sieren veel wilde margrieten de bermen. Maar er is ook nog gele bloesem. In de bermen wisselt het wit van het fluitenkruid af met het geel van scherpe en kruipende boterbloemen of van koolzaad.. Stinkende gouwe bloeit eveneens nog volop. Op de zandgronden bloeit de brem. Schrale stukken weiland zien soms rood van bloeiende zuring. De tuinen worden gesierd door bloeiende seringen en gouden regens en rode meidoorns.

Door mastjaar veel kiemplanten van bomen

2004 was een mastjaar, er was een overvloed aan boomzaden in de bossen, in lanen en straten. De melding van jonge wilde zwijnen en jonge eekhoorns omstreeks half februari van dit jaar was dan ook niet het gevolg van uitzonderlijk zacht weer waarmee 2005 was begonnen, zoals wel is gesuggereerd, maar van het feit dat er in die winter geen gebrek was aan voedsel. Waar de boomvruchten grotendeels bleven liggen zoals in parken en tuinen, verschijnen veel kiemplanten van essen, esdoorns, eiken en beuken onder de bomen.

Ontwikkeling in sneltreinvaart

Doordat april twee graden warmer was dan gemiddeld over het tijdvak 1971 - 2000 en er voldoende regen viel, soms zelf wat veel van het goede, ging alles in de natuur in sneltreinvaart. Het gras in de bermen, voorzover nog niet gemaaid, staat hoog, maar paardebloem en klein hoefblad zijn daar op voorbereid. De bloeistengel groeit tijdens de zaadvorming sterk uit, zodat de bloembodem met de rijpe zaden boven het gras uitsteekt en de zaden gemakkelijk door de wind kunnen worden verspreid. In de weilanden is de eerste snee vaak al geschied en rest slechts een egaal bleekgroen tapijt. De meeste bomen staan zwaar in blad, sommige essen en eiken blijven nog wat achter. Ook de acacia's zijn nu uitgelopen. Dankzij de warme aprilmaand sluit de snelle ontwikkeling in de natuur aan bij de vroegste lentes vanaf 1988.

door Baltus Zwart, oud- meteoroloog KNMI

Bomen, struiken en kruiden illustreren vervroeging van de lente na 1987

(bron: B. Zwart, Meteorologica, 1-2000 en recente waarnemingen)

Begin bladontplooiing of bloei

Van boom en plant

Gemiddelde datum

1975-1988

Gemiddelde datum

1988-2002

Verschil in dagen

Oude beuken KNMI-park


1 mei

22 april

9 dagen

Eiken KNMI-park

3 mei

24 april

9 dagen

Vroegste kastanje KNMI-park*

7 april

19 maart

19 dagen

Idem (begin bloei)*

4 mei

15 april

19 dagen

Appel

7 mei

23 april

14 dagen

Peer

22 april

11 april

11 dagen

Prunus serrulata (Oosterse Kers)

25 april

17 april

8 dagen

Magnolia ("Tulpenboom")

18 april

3 april

15 dagen

Hamamelis

14 januari

4 januari

10 dagen

Forsythia

25 maart

5 maart

20 dagen

Cornus mas (Gele Kornoelje)


1 maart

10 februari

19 dagen

Hazelaar (begin stuiven)

7 februari

19 januari

19 dagen

Zwarte Els (begin stuiven)


2 maart

13 februari

17 dagen

Crocussen KNMI-park

7 maart

19 februari

14 dagen

Gele Trompetnarcis (Dutch Master)

30 maart

11 maart

19 dagen

Speenkruid

29 maart


2 maart

27 dagen

Fluitenkruid

25 april

8 april

17 dagen

Klein Hoefblad

24 maart

26 februari

26 dagen

Paardebloem

15 april

13 maart

33 dagen


* Gekapt in 2000

Bron: Baltus Zwart. Wat doet de natuur als het klimaat verandert. Meteorologica, maart 2000.

Baltus Zwart volgt de ontwikkelingen in de natuur en schreef daarover een aantal bijdragen in Weermagazine en Meteorologica.

Literatuur:

J.P.M. Woudenberg. Geschiedenis van de Landbouwmeteorologie in Nederland tot 1972. Technisch rapport KNMI, TR 116, De Bilt 1989.

Overeem, Aart en Arnold J.H. van Vliet en Rudolf de Groot (Wageningen Universiteit). Vervroeging van het hooikoortsseizoen in een warmer klimaat? Meteorologica 1-2003.

Natuurkalender: klimaatverandering in je achtertuin

Het VARA-programma "Vroege Vogels", zondagochtend tussen 8 en 10 uur op radio 1, besteedt onder de naam "De Natuurkalender" , aandacht aan het uitlopen van de bloeiende natuur en het verschijnen van vlinders en vogels. Het project, dat vorig jaar startte is een groot succes; talloze natuurliefhebbers volgen de ontwikkelingen in hun tuin en geven de informatie trouw door. De opzet is om met hulp van Nederlanders gestructureerd fenologische waarnemingen uit Nederland te verzamelen en analyseren. Door oude en nieuwe gegevens te vergelijken kan inzicht worden verkregen in het verband tussen de fenologie en het klimaat en of de fenologie al is veranderd door de temperatuurstijging. U kunt zelf uw eigen natuurkalender bijhouden en uw waarnemingen doorgeven via internet of de fenolijn (035 67 11 338). De gegevens komen van pas bij een internationaal onderzoek van de Wageningen Universiteit.

Te laat opgestaan? Luister Vroege Vogels in Real Audio

Lente in het weer nader verklaard

Index het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 17 mei 2005

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI Copyright © KNMI