Datum: 20050518 Titel: LSC Symbiosis 1 jaar actief: Financiering van complexe startups Subject was: ingezonden per light formulier 050518-7980-491F6970

Ingezonden persbericht

Financiering van complexe startups

LSC Symbiosis een jaar actief op de Nederlandse markt

EEMNES, 20050518 -- Na een lastige aanloop, bestaat LSC Symbiosis nu een jaar. Het bedrijf is actief in het assisteren van startende ondernemers en het helpen bij complexe financieringsvraagstukken. Daarnaast helpt het ondernemers omzet te verhogen en kosten te verlagen. De ondernemers die aankloppen bij LSC zijn met name actief in de ICT sfeer, wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze innovatief zijn en zich bewegen in een groeimarkt of een markt kunnen aanboren waar aandeel te behalen valt door een andere vorm van werken.


"Symbiosis staat voor de ultieme vorm van samenwerken", aldus Erwin Versleijen, managing partner van LSC, "Als een ondernemer zich bij ons meld om geld heeft dat vaak maar drie oorzaken: de omzet is te laag, de kosten zijn te hoog of hij wil uitbreiden of acquireren". Je zou zeggen dat banken de eerst aangewezen partijen zijn om ondernemers daarbij te helpen, maar dat is helaas niet altijd het geval.
Dit kan enerzijds komen door de vorm van financiering waaraan behoefte is of anderzijds door het conflict of interest dat bestaat. "Stel je voor dat een bank een groot belang heeft in een aantal bedrijven waar duizenden mensen werken en er komt een ondernemer vertellen dat de technologie of het product wat hij heeft in een keer alles wat in deccenia is opgebouwd teniet doet, dan zal een bank er alles aan doen om zich hiertegen te beschermen", aldus Versleijen ondersteund door senior partner Ton Welter.
Soms loopt het echter niet zoals gewenst is, dat komt vaak doordat ondernemers te lang treuzelen alvorens 'ja' te zeggen tegen een financier. Welter: "Vorig jaar hadden we een klant die 4 nieuwe ro/ro-containerschepen wilde laten bouwen, er waren twee optie's: het ophalen van participaties via een scheepvaart CV of een lening met aandelen via een buitenlandse investeringsgroep. Het eerste was geen optie omdat ze dachten dat ze dan teveel verantwoording moesten afleggen aan aandeelhouders en in het tweede geval wilden ze niet meebetalen aan een due diligence". "Intussen zijn de staalprijzen enorm gestegen en lopen de heren nog steeds te lobbyen in havens - hoeveel zekerheid heb je nodig? - waardoor het project nog steeds niet vaart. Hier hebben we dus afscheid van genomen", vult Versleijen aan.
Het werk van LSC Symbiosis kenmerkt zich door naast de ondernemer te gaan zitten en continu over zijn schouder mee te kijken. Door actief te participeren in projecten onstaan er vaak leuke dwarsverbanden met mogelijke partners. Niet alleen vanuit het oogpunt van LSC, maar ook voor de klant. Versleijen: "Wat is er nou leuker dan de financiering te regelen en ook nog eens samen met de ondernemer de eerste klanten binnen te halen?"
Voor de toekomst ziet LSC een uitbreiding op het gebied van business development en business consulting, hiervoor vinden inmiddels gesprekken plaats met mogelijke nieuwe partners die kunnen toetreden maar ook in het netwerk zelf. "Waarom zou je alles zelf doen als anderen het beter kunnen?", aldus Ton Welter. "Ik zie met name goede mogelijkheden voor business coaching activiteiten" stelt Versleijen, "Je ziet in het buitenland een enorme groei in die markt, in Nederland nog niet zo veel. Een business coach heeft een focus op team, tijd en geld. Met name in het MKB segment zie ik daar mogelijkheden".




Ingezonden persbericht