Humanistisch Verbond


Voorlezen over het thema: Waar bemoei je je mee

Wilt u ook een of meer middagen voorlezen aan kinderen bij u in de buurt?

Vanuit de gedachte dat opvoeden tweerichtingsverkeer is vindt het HV het belangrijk dat ouders/opvoeders al samen met heel jonge kinderen praten over wat ze nu eigenlijk belangrijk vinden. Door voor te lezen aan kinderen, die zelf nog niet kunnen lezen, maar wel de taal machtig zijn, kun je onderwerpen aan de orde stellen.

Daarom gaan vrijwilligers uit het Humanistisch Verbond in het najaar voorlezen aan kinderen tussen vier en acht jaar op verschillende plaatsen in het land. Op scholen, in buurthuizen, bij de naschoolse opvang of overblijf en andere plaatsen waar kinderen komen. ,

Het voorleesmateriaal, bestaande uit tekst en illustraties wordt vanuit het Humanistisch Verbond (landelijk bureau) samen met het Humanistisch Vormingsonderwijs (HVO) samengesteld.

Achtergrond

Omdat het humanisme de mens als primair uitgangspunt neemt, is de ontwikkeling en vorming van de mens van groot belang. Zoals het woord `opvoeding' al zegt, wordt jongeren `voeding' geboden voor hun ontwikkeling. Het humanisme gaat er vanuit dat we onze visie, onze kijk op het leven, in de loop van ons leven steeds verder ontwikkelen. En vindt het belangrijk dat jongeren in staat zijn om die persoonlijke levensvisie te ontwikkelen. Dat ze de vrijheid en de mogelijkheden daarvoor krijgen.

Hoe vinden we bijvoorbeeld de goede balans tussen het veilig laten opgroeien van onze kinderen, maar ook risico's toestaan om van te kunnen leren?

Tijdens de voorleesmiddagen worden verschillende waarden op een speelse manier aan de orde gesteld.

Het gaat dan bijvoorbeeld over de balans tussen zelfstandigheid, autonomie (zelf denken) en verbondenheid (samen leven), over vrijheid en verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid is immers een van de gevolgen van vrijheid: je hebt zelf gekozen voor iets en dus moet je ook zelf de gevolgen dragen en als iemand erom vraagt, moet je je keuze kunnen uitleggen. Of dit in ieder proberen.

Wilt u ook een of meer middagen voorlezen?

Lijkt het u wat, dan kunt u zich aanmelden en u ontvangt dan zo spoedig mogelijk nadere informatie. De bedoeling is dat u zelf in eigen regio of woonplaats gaat kijken waar u zou willen voorlezen.

Heeft u een plek gevonden, dan zorgen wij voor informatiemateriaal voor de betreffende school, het buurthuis e.d.

Aanmelden en meer informatie:

U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar: regio@humanistischverbond.nl onder vermelding van "aanmelden voorlezen". Wilt u uw naam en telefoonnummer vermelden, zodat we u meer specifieke informatie kunnen sturen?

U kunt ook bellen met Petra Smits of Lotte Wouters, telefoon 020 521 90 40.

Postbus 75490 - 1070 AL Amsterdam - Sarphatikade 13 - tel: 020 521 90 00 - info@humanistischverbond.nl - Giro 58 Zelf denken, samen leven