Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 152

datum: 18 mei 2005-05-18

College presenteert jaarverslag 2004:

Handen uit de mouwen bij een solide financiële positie

"In het jaar 2004 is flink aangepakt. We hebben meer dan 400 miljoen euro uitgegeven om beleid uit te voeren en in de steigers te zetten. En bijna alles wat we ons hadden voorgenomen hebben we opgepakt. Toch is er ook wat geld over, het saldo bedraagt 6,5 miljoen euro positief. We zullen hieruit E 700 duizend euro bestemmen voor de viering van 750 jaar Amersfoort in 2009. Verder zijn we er trots op dat Amersfoort een van de eerste gemeenten is die een rechtmatigheidsverklaring heeft gekregen." Dat zei de wethouder van financiën, Jan de Wilde bij de presentatie van het jaarverslag 2004.

Financiële positie

In 2004 gaf de gemeente Amersfoort E 405 miljoen euro uit. De inkomsten waren iets hoger, waardoor een positief saldo bestaat van E 6,5 miljoen euro. Het saldo wordt grotendeels aangewend om zaken uit te voeren die wel voor 2004 waren voorgenomen, maar niet -of met vertraging- werden uitgevoerd. E 700.000 wordt bestemd voor de viering van 750 jaar Amersfoort in 2009. Het totaal van reserves en voorzieningen ('potjes' voor uitvoering van beleid en het opvangen van risico's) bedraagt E 169 miljoen euro en is daarmee op een verantwoord niveau; er is voldoende buffer voor grote investeringen en het weerstandsvermogen is voldoende. De financiële positie is solide.

Goedkeurende rechtmatigheidsverklaring

In 2004 is er voor het eerst sprake van de rechtmatigheidstoets: de accountant moet niet alleen controleren of de cijfers juist zijn, maar ook bekijken of de gemeente zich aan de regels heeft gehouden. Daarbij gaat het om Europese en nationale regelgeving, en om de eigen gemeentelijke verordeningen en regels. Hoewel 2004 nog een overgangsjaar is, waarin gemeenten nog mogen afzien van zo'n toets, heeft Amersfoort ervoor gekozen om de accountant naar de rechtmatigheid te laten kijken volgens een uitgebreid normenkader. Het resultaat is dat Amersfoort als een van de eerste gemeenten in Nederland een goedkeurende rechtmatigheidsverklaring heeft gekregen.

Beleid

2004 was voor Amersfoort het jaar waarin een nieuw college aantrad met een nieuw college-akkoord: afspraken over veiligheid in de stad, armoedebeleid en gesubsidieerde arbeid, over de economische ontwikkeling van Amersfoort, over Vathorst, het Eemcentrum, de toekomst van groen (natuur) en blauw (water) in en rond Amersfoort (de groenblauwe structuur), de ziekenhuisterreinen en afspraken over de baggerstort Zevenhuizen.

Een aantal concrete resultaten en ontwikkelingen in Amersfoort in 2004 zijn:


- Het Meerjaren Ontwikkelingsprogramma 'Groeipijn en Perspectief' in het kader van het grotesteden beleid komt tot stand. In dit programma, dat loopt van 2005 tot 2009, investeert Amersfoort in fysieke, sociale en economische verbetering van de stad.
- De beleidsvisie Groenblauwe structuur wordt vastgesteld, één van de opdrachten die voortvloeit uit het Stadsperspectief 2015.
- Er is een inventarisatie gemaakt van de plekken in de stad waar binnenstedelijke vernieuwing gaat plaatsvinden, waarbij de aandacht zich vooral richt op de naoorlogse wijken.
- Het Plan van Aanpak economie is geschreven om de Amersfoortse economie te stimuleren.
- De bouw van het nieuwe ziekenhuis aan de Maatweg is een stap dichterbij gekomen na de aan-en verkoop van gronden die de realisering van het nieuwe ziekenhuis mogelijk maken.
- Het station Vathorst zal stopplaats zijn van het regionale spoornet. Dit is binnen de kaders van Randstadspoor afgesproken.
- Eind 2004 besluit het college een tijdelijke tweede dagopvang te openen aan de Keerkring voor dak- en thuislozen.
- In november stelde de raad het Beleidskader Werk en Inkomen 2005-2009 vast, in verband met de invoering van de Wet Werk en Bijstand.
- Amersfoort ontvangt ruim 1,4 miljoen euro subsidie uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) voor een project waarbij werkzoekenden naar werk worden begeleid.
- De raad keurt in december het Programma van Eisen voor het Eemcentrum goed, waarmee het centrum definitief groen licht krijgt om zich verder te ontwikkelen.
- In het najaar trekt een kudde van 350 schapen door de stad, bij wijze van kennismaking. Plannen om een schaapskudde in te zetten voor het beheer van grotere groengebieden zijn verder ontwikkeld.
- Het onderzoek naar nut en noodzaak van de Westtangent is in 2004 uitgevoerd, de besluitvorming is nu gepland voor 2005.
- Er wordt stevig gediscussieerd over de toekomst van het zwemwater - en daarmee ook over het Sportfondsenbad in de stad. In 2005 wordt daarover een besluit genomen.

Behandeling

Het raadsdebat over het jaarverslag (het verantwoordingsdebat) is in de vergadering van 30 mei en
1 juni. Daarna volgt behandeling in de raadscommissie bestuur op 14 juni. De formele vaststelling door de raad van de jaarrekening is gepland op 28 juni.

Het jaarverslag is vanaf 18 mei beschikbaar in de Informatiewinkel in het Stadsinformatiecentrum de Observant. U kunt het daar gratis inzien of u kunt het jaarverslag aanschaffen voor E 12,40. Het verslag is ook te vinden op het internet: www.amersfoort.nl; doorklikken op het woord 'begroting' in de rechterkolom van de openingspagina.

Informatie: afdeling communicatie Concernstaf, Rik Enklaar 033 469 42 09, e-mail: r.enklaar@amersfoort.nl


---- --