Ingezonden persbericht


Uit onderzoek Atos Consulting onder ruim 100 CIO's blijkt:

SPAGHETTI APPLICATIELANDSCHAPPEN VOORAL EEN BESTURINGSPROBLEEM: INNOVATIE STEEDS MOEILIJKER

Utrecht, 18 mei 2005 -- De van oorsprong overzichtelijke applicatie-architecturen zijn na vele kantelingen, fusies, decentralisaties, integraties en innovaties verworden tot een 'spaghetti' van aan elkaar geknoopte pakketten. Het onderhouden hiervan is te kostbaar geworden. Bedrijfsprocessen worden niet goed ondersteund en gegevens van bijvoorbeeld klanten zijn veelal inconsistent. Maar het grootste probleem is de rem op innovatie: bijna 80% van de IT-managers geeft aan dat het integreren van nieuwe toepassingen té kostbaar en tijdrovend is geworden. De oplossing blijkt niet éénvoudig en moet vooral worden gezocht in een andere besturing van de IT organisatie. Dit zijn enkele van de conclusies uit een onderzoek van Atos Consulting en het IT Trends Institute onder ruim 100 CIO's en andere IT-verantwoordelijken bij Nederlandse ondernemingen en de overheid.

Er moet dus iets gebeuren, maar wat? Twintig deelnemers aan het onderzoek discussieerden hierover onlangs tijdens een ronde tafel conferentie onder de toepasselijke naam 'Basta di pasta!'

Allereerst blijken spaghettilandschappen vooral te zijn voortgekomen uit een besturingsprobleem dat moet worden opgelost. De decentralisatie van IT-management in het vorige decennium heeft de slagvaardigheid van separate business units vergroot ten koste van de lange termijnsynergie van IT binnen de organisatie. Een gebrek aan gemeenschappelijke uitgangspunten en duidelijke spelregels heeft duidelijk zijn uitwerking op de huidige applicatielandschappen gehad. Daarom is de massale terugkeer naar een meer centralistische besturing, zoals het onderzoek duidelijk aantoont, goed verklaarbaar. Enterprise architectuur is hierbij dé sleutel tot succesvolle innovatie én rationalisatie van applicatieportfolio's. Allereerst door het ontwikkelen van een organisatiebrede visie op architectuur met gemeenschappelijke uitgangspunten, uitgewerkt in een bestemmingsplan. Daarnaast door de architectuurfunctie beter te positioneren - met het juiste mandaat - en een helder architectuurproces te definiëren. Zo zijn het aanstellen van Chief Technical Officers (CTO's) en het inrichten van zogenaamde "IT-councils" instrumenten die nu succesvol worden toegepast om de lange termijnsynergie van IT weer nadrukkelijker na te streven.

Natuurlijk zijn spaghettilandschappen niet uitsluitend een besturingsprobleem. Een voor de hand liggende oplossing is óók om eens goed na te denken over de samenstelling van de applicatieportfolio en deze - waar nodig - grondig te herzien. Zo is 85% van de respondenten bezig met het uitfaseren van overbodige applicaties. De meesten ondervinden hierbij echter problemen door de sterke verwevenheid van applicaties onderling. Ruim 60% van de ondervraagden heeft maatwerksoftware inmiddels grotendeels vervangen door standaardpakketten. Opvallend hierbij is dat slechts 40% van de respondenten gebruik maakt van de mogelijkheid om overeenkomstige bedrijfsprocessen bij verschillende bedrijfsonderdelen te ondersteunen met dezelfde applicaties. Het motto is 'We standaardiseren wel, maar ieder met zijn eigen pakket'.


Het nadenken over de samenstelling van de applicatieportfolio en IT governance model zijn niet voldoende om het spaghetti probleem op te lossen. Er is ook draagvlak nodig voor het oplossen van het 'spaghettiprobleem'. Dit blijkt niet eenvoudig: de helft van de respondenten slaagt er niet in om een business case te maken voor de ten behoeve van innovatie zo noodzakelijk geachte rationalisering van hun portfolio. 70% klaagt dat rationalisatie een (te) lage prioriteit heeft voor hun onderneming. Het creëren van nieuwe mogelijkheden voor innovatie door het opruimen van de erfenis van de afgelopen decennia is en blijft een IT-managementprobleem. Om de toegevoegde waarde van applicatie portfolio rationalisatie tóch aantoonbaar en meetbaar te maken, is een business case raamwerk gevuld met rationalisatie benchmarks zinvol. Hiermee kunnen zowel financiële als niet-financiële baten worden gekwalificeerd en gekwantificeerd en toegerekend aan de verschillende bedrijfsonderdelen.

Over Atos Consulting
Atos Consulting is een toonaangevende, internationale business- en IT-consultancy met wereldwijd meer dan 2500 gedreven professionals, van wie er 950 in Nederland werken. Atos Consulting is de partner voor klanten die zoeken naar effectieve oplossingen op het gebied van rendement, organisatie, processen en control. Zij biedt diepgaande kennis van branchespecifieke, primaire processen én van ondersteunende processen, zoals Finance, HRM en IT.

Indien nodig biedt Atos Consulting ook interim management of neemt zij processen over. Daarbij neemt Atos Consulting een onafhankelijke positie in, adviseert zij deskundig en werkt nauw samen - voor en mét klanten.

Atos Consulting is een zelfstandig onderdeel van Atos Origin, de grootste beursgenoteerde Europese IT-dienstverlener (omzet ruim 5 miljard euro), waar circa 46.000 mensen werken, van wie ruim 9000 in Nederland. Atos Origin stelt haar klanten - top 500-ondernemingen - in staat hun visie om te zetten in resultaten door strategische advisering, systeemintegratie en managed operations. Bezoek voor meer informatie over onze werkwijze, klanten en resultaten www.atosconsulting.nl


- EINDE PERSBERICHT -

Voor meer informatie (

Ingezonden persbericht