Ingezonden persbericht


NAVTEQ introduceert uitgebreide rijstrookinformatie in zes Europese landen

Ambitieus initiatief om uitgebreide rijstrookinformatie in kaarten van

geheel Europa en de Verenigde Staten op te nemen, krijgt een vervolg

Chicago, IL - 18 mei, 2005 - NAVTEQ (NYSE: NVT), NAVTEQ, een toonaangevende en wereldwijd opererende aanbieder van digitale kaartinformatie voor voertuignavigatie en locatie-georiënteerde oplossingen, heeft uitgebreide rijstrookinformatie opgenomen in zijn kaarten van zes Europese landen. Deze uitgebreide rijstrookinformatie werd voor het eerst in 2004 geïntroduceerd en uitvoerig getest in de NAVTEQä kaarten van Duitsland. Zij zijn nu beschikbaar voor bepaalde knooppunten op snelwegen en wegen naar belangrijke vliegvelden in de Q2 2005 NAVTEQ kaarten van Oostenrijk, België, Luxemburg, Nederland en Zwitserland. NAVTEQ heeft de ambitie om nog dit jaar ook zijn kaarten van de overige Europese landen en van steden in de Verenigde Staten te voorzien van uitgebreide rijstrookinformatie.

NAVTEQ heeft door de feedback van klanten en vele jaren ervaring een goed inzicht gekregen hoe de navigatie voor de bestuurder nog verder kan worden verbeterd. NAVTEQ ziet dan ook nu de kans schoon door het opnemen van uitgebreide rijstrookinformatie zijn klanten te helpen de automobilisten nog beter te voorzien van meer informatie en een eenvoudiger wijze van navigeren. De uitgebreide rijstrookinformatie die NAVTEQ in zijn kaarten heeft opgenomen heeft betrekking op drie kenmerken:
· Uitgebreid aantal rijstroken: het totaal aantal rijstroken binnen een bepaald stuk weg, dat behalve de invoegstroken, ook de uitvoegstroken en de uitritten bevat.


· Rijstrook samenvoegingen: geeft aan hoe en waar wegen op elkaar aansluiten. · Rijstrook beperkingen: informatie over beperkte gebruikstijden en -mogelijkheden. Wanneer deze attributen worden gebruikt in een navigatieprogramma, kunnen ze de routebegeleiding voor wegen met complexe verkeerssituaties vereenvoudigen. Klanten die gebruik maken van NAVTEQ s kaartinformatie zullen de waarde en kwaliteit van het voertuignavigatiesysteem zelf ervaren, doordat de kans dat zij (letterlijk) de weg kwijtraken kleiner wordt. De uitgebreide attributen geven nuttige informatie voordat de bestuurder een lastig knooppunt of weggedeelte nadert, zodat deze een zorgvuldige beslissing kan nemen over het vervolg van zijn route.

Deze uitgebreide rijstrookinformatie van Oostenrijk, België, Duitsland, Luxemburg, Nederland en Zwitserland zijn nu al op aanvraag beschikbaar. Met ingang van het vierde kwartaal van dit jaar zal de extra rijstrookinformatie standaard zijn toegevoegd aan alle kaarten die al de mogelijke uitvoerbaarheid van deze toepassing bezitten.

Deze uitbreiding geeft niet alleen meer informatie over kleine verschillen in het wegennet, maar geeft ook een toegevoegd visueel element waarmee het gebruiksgemak voor de automobilist wordt gediend, verklaart John MacLeod, Executive Vice President - Global Marketing & Strategy. Uitgebreide rijstrookinformatie geeft onze klanten een andere manier om de rijkdom en perfectie van hun routenavigatie op een hoger niveau te ervaren. Eveneens maakt het te meer duidelijk dat wij verder zullen blijven gaan met het ontwikkelen en verbeteren van onze database aan kaarten.


---

Over NAVTEQ
NAVTEQ is een toonaangevende speler op het gebied van veelomvattende digitale kaarten voor navigatiesystemen in voertuigen, mobiele navigatieapparatuur en kaartapplicaties voor Internet. NAVTEQ ontwikkelt digitale kaarten en kaartdata die navigatie- en locatiegebonden producten en diensten over de gehele wereld ondersteunen. NAVTEQ is opgericht in 1985 en het internationale hoofdkantoor is gevestigd in Chicago, Verenigde Staten. In totaal zijn circa 1.500 werknemers werkzaam bij NAVTEQ, verspreid over 100 kantoren in 20 landen wereldwijd. Het Europese hoofdkantoor van NAVTEQ is gevestigd in Veldhoven.

NAVTEQ is een geregistreerd handelsmerk in V.S. en andere landen. © 2005 NAVTEQ. Alle rechten voorbehouden.

This document may include certain "forward-looking statements" within the meaning of the Private Securities Litigation Reform Act of 1995. These forward-looking statements include, but are not limited to, plans, objectives, expectations and intentions and other statements contained in this press release that are not historical facts and statements identified by words such as "expects", "anticipates", "intends", "plans", "believes", "seeks", "estimates" or words of similar meaning. These statements are based on our current beliefs or expectations and are inherently subject to various risks and uncertainties, including those set forth under the caption "Risk Factors" in the Company s Registration Statement on Form S-3 (Registration No. 333-123628), as amended, as filed with the Securities and Exchange Commission.

Actual results may differ materially from these expectations due to changes in global political, economic, business, competitive, market and regulatory factors. NAVTEQ does not undertake any obligation to update any forward-looking statements contained in this document as a result of new information, future events or otherwise.