Ingezonden persbericht


De Europese Grondwet in gewone taal

Gelijke behandeling van alle Europeanen, ook van Europese burgers met een handicap is één van de belangrijke uitgangspunten van de Europese Grondwet. Juist voor mensen met een beperking is het referendum van belang. De Federatie van Ouderverenigingen (FvO), de Landelijke Federatie Belangenverenigingen 'Onderling Sterk' (LFB) en de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) geven gezamenlijk een leesbare brochure uit.

De brochure, getiteld 'De Europese Grondwet' geeft in eenvoudige bewoordingen uitleg over de Europese Unie, het referendum van 1 juni en de Europese Grondwet. Er is aandacht voor de achtergronden van de Europese Unie en de betekenis van een referendum. Ook wordt uitgelegd hoe de Nederlandse overheid straks omgaat met de uitkomsten van het referendum, het doel van de Europese Grondwet en wat er gebeurt als een of meer landen de Grondwet afwijzen. De brochure geeft geen stemadvies, iedereen moet zelf uitmaken welke keuze hij maakt. Wél wordt aan de hand van een Grondwetsartikel toegelicht wat de Grondwet betekent voor burgers met een handicap. De brochure wordt breed verspreid onder belangenorganisaties van mensen met een handicap. Vanaf 18 mei is de complete tekst op internet te vinden via de sites van FvO, LFB en CG-Raad: www.fvo.nl, www.onderling-sterk.nl en www.cg-raad.nl De brochure kon tot stand komen dankzij een subsidie van de Referendumcommissie.

De gedrukte uitgave kan worden opgevraagd bij de volgende organisaties. FvO, telefoon (030) 236 37 67, LFB Onderling Sterk, telefoon (030) 236 37 61.